Esra Karayel Seçime odaklanıldı
HABERİ PAYLAŞ

Seçime odaklanıldı

Borsa İstanbul’da endeks, yurtdışında Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamalarını, içte ise siyasi gelişmeleri izledi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da yatırımcılar geçen hafta, yurtdışında Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantı sonrası açıklamalarını takip etti. Yurtiçinde ise seçim sürecine yönelik gelişmeler etkiliydi. Cuma sabahı Twitter’a erişimin engellenmesi ise gerginliği artırdı.

[[HAFTAYA]]

66 bin seviyesi test edildi

Endeks, son bir haftadır yükseliş trendinde seyrine devam ederken önemli direnci olan 66 bin seviyesini denedi. Direnç seviyesinde ise satışlarla karşılaştı. Bu gelişmelerle haftayı 64 bin 579 puan seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında yurtiçinde siyasi ortamda gerginliğin devam etmesi, dövizi ve faizleri olumsuz etkiledi. Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantı sonrasında tahvil alımlarını 55 milyar dolara indirmesi ve faiz oranlarının gelecek yıl artırılabileceği öngörüsü olumsuz yansıdı.

Dolar/TL yukarı

Twitter’a erişimin engellenmiş olması, kurda yukarı yönlü bir hareket yarattı. Dolar/TL 2.23 seviyesinden kapattı. İki yıl vadeli (TRT240216T10) gösterge kıymet faizi yüzde 11.48 bileşik seviyesinden cuma gününü sonlandırdı.

Piyasaların seçime odaklanması nedeniyle yatırımcıların temkinli olmaları ve gelişmeleri yakından izlemeleri önemli

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endeks bu haftada seçime odaklanılması nedeniyle bir miktar yurtdışı piyasalardan ayrışarak seyir izlemeye devam edecek. Bu aşamada toplumsal gerginliğin artması, endekse de olumsuz yansıyacaktır.

Ortam çok kırılgan

Yatırımcıların bu hassas ortamda senaryolara göre pozisyon almalarında fayda var. Eğer seçim sonuçları şu ana kadar yayınlanan anketlerdeki ortalamalara yakın bir sonuç olursa piyasalar üzerinde olumsuz bir etki olmayacaktır.

Para piyasalarında da seçime yönelik gelişmeler ve siyasi ortamın gerginliğine bağlı olarak hareketler gerçekleşecek. Yatırımcıların dövizde alım ya da satım yapmadan gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekiyor. Bununla birlikte spekülatif hareketlere maruz kalmamalarını tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Dalgalanmalara devam

Kurda teknik olarak Dolar/TL’de geçen hafta kuvvetli direnç olarak ifade ettiğim 2.23 seviyesine gelindi. Bu seviye geçilirse ikinci önemli direnç 2.24 seviyesinde ve daha sora 2.25 seviyesinde gözüküyor.

Satış sözleşmesi imzaladı

Soru: Bagfaş yeni sözleşme yapmış. Sözleşme ile ilgili bilgi verir misiniz? ? Cihan ULUSAN/İstanbul

Cevap: Bagfaş, yapımı devam eden ve 2015 Ocak ayında deneme çalışma ve üretimine başlaması planlanan granül Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) kimyevi gübresinden yıllık 120 bin ton + 50 bin ton, 3 yıl süre ile belirli ülkelere ihraç edilmek üzere BayWa AG şirketine satışı sözleşmesi imzaladı.

İhracat bağlantısı kurdu

Soru: Penguen Gıda’da son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? ? Mustafa YILDIRAN/İstanbul

Cevap: Penguen Gıda, Avrupa’nın ünlü bir market zinciriyle, çeşitli konserve ürünlerinden oluşan 9 milyon 240 bin euro tutarında bağlantı yaparak, yeni sezon ihracat bağlantılarına başlamış olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Firma lehine sonuçlandı

Soru: Gen Yatırım hissesini takip ediyorum. Hisse ile ilgili jenaratör işi konusunda son durum hakkında bilgi verir misiniz? ? Muzaffer SOLMAZ/İstanbul

Cevap: Gen Yatırım Holding, bağlı ortaklığı Genpower Jeneratör’in Erbil Valiliği’ne vermiş olduğu; 200-1000 KVA arası bin 200 adet ve toplamda 130 milyon TL tutarındaki jeneratör işi firma lehine sonuçlandı. Gelişme olumlu gözüküyor.

Maliyetinize bağlı

Soru: Creditwest Faktoring hissem var. Son iki aydır düşüyor. Mayıs’ta temettü verecek. İki yıldır hisse bende ve şu an zarardayım. Ne yapmalıyım? ? Harun İLHAN/İstanbul

Cevap: Küresel piyasalarda parasal genişleme konusunda yaşananlar, yurtiçinde ise siyasi gerginlik ve belirsizlik ortamının hakim olması borsaları, yoğun olarak son iki aydır olumsuz etkiliyor. Şirket, 1 TL nominal degerli pay için brüt 0,17660, net 0,15010 TL kâr payı ödenmesine karar verdi. Öncelikle Borsa İstanbul’da genele yayılan bir düşüş olduğunu gözönünde bulundurmak gerekiyor. Hissenizin son 52 haftalık performansına bakıldığında en yüksek 4.96, en düşük 1.55 seviyesini görmüş. Satım zamanınız sizin maliyetinize ve getiri hedefinize bağlı olarak belirlenmeli.

Nisan’da faaliyete geçecek

Soru: Trakya Cam hissem var. Şirketle ilgili yeni bir açıklama var mı? ? Yasin UÇAR/İstanbul

Cevap: Trakya Cam, iştiraki Trakya Polatlı Cam bünyesindeki 290 bin ton/yıl kapasiteli Türkiye’deki yedinci büyük düzcam fırını ateşlenmiş olup fırının ticari üretime Nisan ayında geçmesi planlandığı açıklandı. Orta ve uzun vade için gelişmelerle birlikte takip edebilirsiniz.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Kristal Kola hissem var. İhaleye teklif vermiş. Sonuçlandı mı? ? Murat YILMAZ/İstanbul

Cevap: Kristal Kola, Çay İsletmeleri Genel Müdürlüğü Satınalma Dairesi Baskanlığı’nın açmış olduğu 17 Mart 2014 tarihli ihalede 4 milyon 500 bin adet 2.5 lt Didi marka soguk çay ihalesi için teklif verdi. İhale henüz sonuçlanmadı. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Genel kurula bağlı

Soru: Akbank temettü verecek diye duydum. Oran ve tarih belli mi? ? Hakan ASLAN/İstanbul

Cevap: Akbank 466.8 milyon TL (hisse başına 11.67krş) nakit temettü dağıtacağını açıkladı. Açıklanan temettü rakamı yüzde 15.7 temettü paylaşım oranı ve yüzde 2 temettü verimine işaret ediyor. Bununla birlikte dağıtım kararı genel kurul onayına bağlı olarak 31 Mart’ta başlayacak.

Beklentilerin üzerinde geldi

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı bilançosu nasıl geldi? Ayrıntılı bilgi verir misiniz. ? Cihan KEÇELİ/İstanbul

Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı beklentilerden yüksek dördüncü çeyrek sonuçları açıkladı. Şirket bu dönemde 175 milyon TL net kâr elde ederek geçen senenin ise 29 altında kaldı. Yine bu dönemde satış gelirleri 370 milyon TL oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder