Tamer Heper Senet 10 yıldan eski
HABERİ PAYLAŞ

Senet 10 yıldan eski

Haberin Devamı

Annem dedemden senet almış ama bir kenarda unutmuş. Dedem öleli 10 yılı geçti. Annem de senedi tesadüfen buldu, senet bedeli yüklü bir para, miras daha taksim olunmadı. Annem bu senedi tahsil edebilir mi? C.A.

Hukukçu olmayan biri senet sözü etti mi akla muhtelif belgeler gelebilir. Ancak bir hukukçu senet veya bono sözünü kullandığı zaman bizim için bir şeyler ifade eder. Dolayısı ile sade vatandaş senet ile bonoyu birbirine karıştırabilir. Bu nedenle senet dediğiniz belgeyi bir hukukçunun incelemesi şarttır. Bu açıklamadan sonra ihtimallere göre bir yanıt vereyim.

[[HAFTAYA]]

Elinizdeki bir bono ise bonoların hukuki işleme konu yapılabilmesi için üç yıl içinde talep edilmesi veya hukuki işleme konu yapılması lazım. Annenizin elindeki bono 10 yılı aşkın bir süre önce alınmış, dolayısı ile artık bono vasfını kaybetmiş. Ancak adi senet dediğimiz bir borç ikrarı niteliği taşıyabilir. Şayet bu belge bono gibi yazılmış ama bonoda olması gereken unsurları taşımıyor ise bu adi senet niteliğindedir. Adi senetler veya bunlara bağlı borç ilişkileri de 10 sene geçmekle zamanaşımına uğrar. Dolayısı ile bu cepheden baktığımızda da durum biraz umutsuz. Bütün bunlara rağmen bahsettiğiniz belge üzerinde yüklü bir meblağın yazılı olduğunu söylediğinize göre, bunun hukuki vasfını belirlemek için bir meslektaşıma göstererek fikrini almanızda yarar var. Benim her zaman hatırlattığım önemli bir husus vardır ki, her hukuki ilişkide daha ihtilaf çıkmadan önce bir hukukçuya danışmak, hukuki yardım almak gerekmektedir. Zira hukuki ilişki başlayıp da olaylar çıkmaza girdikten sonra hukukçuya başvurmanın yararı olmayabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder