Özlem Denizmen Siiz sorunu bulursanız çözüm var
HABERİ PAYLAŞ

Siiz sorunu bulursanız çözüm var

Para bu, harcarken de yatırırken de herkesin doğrusu kendine. Kararlar verirken hep iki arada bir derede. Biraz destek ile doğru yolu bulabiliriz. Siz yeter ki sorunu

[[HAFTAYA]]

bulun, çözüm kolay...

ÇOCUĞUMU EMEKLİ YAPACAĞIM

SORU: Çocuğum doğar doğmaz gittim bankaya ve bir kumbara hesabı açtırdım. İyi kötü birikim yapıyoruz ancak paramızı ne şekilde değerlendireceğimizi bilemiyoruz. Sonuçta bu para en az 18 yıl bankada olacak. Uzun vadede ne tavsiye edersiniz? (Ekonomiden hiç anlamayız.) Kendim Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahilim. Oğlumun parasını da aktarmak mantıklı mı? Ahmet

Haberin Devamı

CEVAP: Her türlü yatırım kararında risk-getiri ilişkisi önemli. Çok kazanmak için risk alman gerekiyor. Çocuğun için, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) değerlendirdiğin yatırım fonlarından daha farklı yatırım araçları seçerek riskini azaltabilirsin. BES ödemen 2015 yılı için yıllık 14 bin 850 lira ise yüzde 25’lik devlet katkısından da maksimum faydalanıyorsun demek. Sana iki taysiye; 1. Bilmediğin işlere girme. 2. Aman bu parayı unut. Sen kazanırsın. Oğluna hayırlı olsun. Şansı bol olsun.

Geçim derdini sabır yendi

SORU: Eşim 1100 lira alıyor. 600 lirası kiraya gidiyor. Annemden de 1100 lira giriyor eve. Annem alzheimer hastası. Hep yemek istiyor. Doktor parası, pek çok masraf derken ayı zor getiriyorum. Oğlum okuyor. Çok şükür kira vermiyorum. Paramı nasıl düzenli tutarım? Bir de tabii kredi kartları. Çok bunaldım. CEVAP: Bir ailen var ve eşin çalışıyor. Bu çok güzel. Ailen yanında olduktan sonra her şeyin üstesinden gelebilirsin. Birçok insan geçim derdi yaşıyor, yalnız değilsin. Muhtemelen sen de eşin de bilinen bütün tasarruf yöntemlerini uyguluyorsunuzdur. Peki senin için çözüm ne?

Eşinin ne iş yaptığını ya da çalışma şartlarını bilmiyorum. Ek iş yapabilir mi?

Sen ya da oğlun çalışabilir misiniz? Böylece sorumlulukları paylaşmış olursunuz. Ne demiş büyüklerimiz, BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR.

Evden çalışabilirsin. Mesela evde yemek yapıp satarsın yakın çevre esnafa.

Yanına kendin gibi 4 kadın daha alıp mikro krediye başvurabilirsin. Çok ufak bir sermaye ile yapmayı sevdiğin bir işe başlayabilirsin. Hayatta her şey istediğimiz gibi olmuyor maalesef. Önemli olan sorunlarımızın üstesinden gelmek için neler yapabileceğimizin farkında olmak, kimseyi suçlamadan çözüm üretmek. İçinde bulunduğumuz durumdan çıkış yolu; yapıcı olmak.

Haberin Devamı

Önce insan, sonra para. Yazılarımı oku, programımı takip etmeye devam et. Eminim başkalarından da çok şey duyup öğrenirsin tüyo olarak. Geçim kolay değil ama Allah sağlık versin, gerisi halloluyor

Vicdan mı cüzdan mı

SORU: Sorunuma güleceksiniz belki de... Eve temizliğe haftada 4 kez kadın geliyor. Haftada 100 liradan ayda 400 lira ediyor. Çok iyi, dürüst ve işini iyi yapan biri. Bana maddi olarak ihtiyacı da var. Yalnız ayda 4 temizlik fazla geliyor. Vicdanım el vermiyor ama her ay da 400 lira vermek istemiyorum. Nasıl halledebilirim? ararsız vicdan.

CEVAP: Her ay verdiğin bu para bütçeni zorluyorsa oturup konuşun. Ona güzellikle anlat. Durumunu bilsin. Önce ayda iki güne düşür. Ne vicdanın, ne de o çok etkilenir. Etrafına sor bakalım. Belki bir arkadaşının temizlikçiye ihtiyacı vardır. Başka hangi işlerini belirli bir ücret karşılığı yaptırıyorsun? Bir sor, belki o konularda yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Her zorluğa varım

SORU: Ben Ortahisar’dan Göksu, hatırladınız mı? Uluslararası İlişkiler okuyorum. Kendimi geliştirmek ve ilerletmek istiyorum. Her zorluğa göğüs germeye hazırım. Yeter ki bana bilgi ve tecrübenizle ışık olun. Çok mutlu olurum. Sağlıcakla kalın.

CEVAP: Hatırladım tabii. O zaman daha üniversiteyi kazanmamıştın. Senin adına çok mutlu oldum. Fazla bilgi vermemişsin ama sana genel bir plan hazırlayalım.

* Öncelikle yapmak istediklerini biraz daha somutlaştırmalısın. Kısa vadeli bir hedefin olsun. Mesela okul hayatın bitmeden neler yapacaksın? Ne kadar vaktin var? * * Peki okul bitince kendini nerede görüyorsun? Kendine uzun vadeli bir hedef belirleyip bu yolda ilerlemelisin.

* Tecrübe için staj şart

* Özgeçmişini doldurmaya başla. Sadece staj değil, kendini geliştirmelisin. Sosyal sorumluluk projelerine katıl, projelerini hazırla

* Sektörün hakkında gece gündüz araştır. İnternetten trendleri takip et.

* Kendini tanı. Yeteneklerinin farkına var. Fikrine güvendiğin birini mentor seç ve akıl danış.

* Çevre edin ve sağlıklı ilişkiler kur. Sana faydalı olacak kişilere ulaş. Unutma, herkes insan. Kimse ulaşılmaz değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder