Tamer Heper Şimdilik engel yok
HABERİ PAYLAŞ

Şimdilik engel yok

Biz dört kardeşiz. Dört mesken iki dükkandan ibaret bir binanın da malikleriyiz. Kardeşimizden biri dairesini dışarıdan birine sattı. Bu kişi de bu yerde avukatlık bürosu kurmak istiyor, bizler karşı çıkıyoruz. Acaba karşı çıkma hakkımız var mı? Yeni malikin avukat bürosu kurma hakkı var mı? İ.K.

Binanızda kat mülkiyeti tesis edilmiş mi önce bunu bilmem gerekir. Zira bazı sınırlamalar bu mevzuattan gelmektedir. Kardeşinizin bir katı sattığı bilgisi ile ben kat mülkiyeti var kabul ediyorum. Zira kat mülkiyeti kurulmamış binalarda bir katın satışı mümkün değil. Ancak yine de hisse satışı yapılıp, “işte bu kat da senin” şeklinde satışlar yapılıyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunu bir kenara koyuyorum ve kat mülkiyeti var gibi düşünerek yanıt veriyorum. Kat mülkiyeti mevzuatında meskenler büro olarak kullanılabilir. Yargıtay kararlarına göre de avukat yazıhaneleri büro vasfındadır. Dolayısı ile avukat bürosu meskenlerde çalışabilir. Şayet yönetim planında yasaklayıcı bir hüküm var ise buna da uyulur, o takdirde avukat bürosu kurulamaz. Ancak şimdi her derde deva bir 6111 sayılı kanun var ya işte Torba Kanun denen bu kanun avukat bürolarına da değinmiş, meskenlerdeki avukatlık büroları için Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılana kadar meskenlerdeki bürolar çalışmalarına devam eder demiş ve iki senelik bir süre tanımış. Bakalım bu iki sene içinde Avukatlık Kanunu değişecek mi, değişecek ise ne olacak göreceğiz.

Ev ne zaman alındı?

Annemle babam beş yıl önce anlaşmalı boşandı, babam ikinci evliliği yaptı. Şimdi annemin oturduğu evden kira istiyor. Oysa bu evi annemin parası ile almışlardı. Buna çözüm var mı? E.Y.

Bugün için söylenecek söz, bu ev babanızın adına tapuda kayıtlı olduğu sürece böyle bir talebe muhatap olabileceğinizdir. Zira babanız kira değil ama hukuki anlatımı ile bir kullanma berdeli isteyebilecektir. Ancak beş yıl önceden söz ediyoruz. Bundan 9 sene önce yürürlüğe giren Medeni Kanun’a göre 2002 yılından sonra evlilik birliği içinde edinilen mallar edinilmiş mallara katılma rejimine tabidir.

Haberin Devamı

Dolayısı ile bu yer 1 Ocak 2002 tarihinden sonra evlilik birliği içinde satın alınmışsa annenizin boşanma ile birlikte bu yerin değerinin yarısını talep hakkı vardır. Olayı bu açıdan değerlendirin. Satın alma tarihi itibarıyla değerinin yarısını babanızdan talep imkanı mevcut olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder