Tamer Heper Sistem değişti ama hâlâ oturmadı
HABERİ PAYLAŞ

Sistem değişti ama hâlâ oturmadı

Haberin Devamı

Sitemiz dört parselden oluşuyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre her parselin kendi yönetimi olacağı gibi bir de site bazında üst yönetim olacaktır. Ancak bizim parselin yöneticisi yok. Bunun için dava açabilir miyim? Y.A.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda 2007’de yapılan değişiklikte site bazında muhtelif parsellerin birlikte yönetilebilmesi imkanı getirildi. 2007’den önce parseller arası ilişki kurulamıyordu, bunun için parsellerarası sözleşme yapmak gerekiyordu ki bunu pek kimse bilmiyor ve yapmıyordu. Bugün birkaç parsel üzerine kat mülkiyeti kurulabiliyor. Bunun için belli bir onaylı yerleşim planı veya birlikte kullanılacak alt yapı, ortak kullanım yerleri, sosyal tesislerin olması gerekiyor. Bunlar sizde var ise toplu yapı esaslarına göre yönetileceksiniz.

[[HAFTAYA]]
Her blok için bir yönetici olacak. Bunu bloklarda oturan kat malikleri, ‘kat malikleri toplantısı’nda seçecek. Aynı ada içinde birden fazla parsel var ise yönetim planında gösterilen tarzda bir de ada temsilciler kurulu oluşturulur. Ada temsilciler kurulu blok yöneticilerinden oluşur. Tüm sitenin ortak yerlerinin yönetimi ise aslında tüm kat maliklerinin oluşturduğu kat malikleri kurulu kararlarına göre olur ancak yine yönetim planında mevcut yönetim hükümlerine göre toplu yapı temsilciler kuruluna verilebilir. Dolayısı ile sizin durumunuzda olanlar blok yönetimi seçmekle ve toplu yapı temsilciler kurulunun oluşup oluşmadığını yönetim planını incelemekle bir sonuca varacaktır. Şayet bloğunuzda peş peşe yapılan iki toplantıda yönetici seçemiyorsanız bu halde mahkemeye başvurup yönetici tayinini isteyebilirsiniz. Şayet aynı adada muhtelif parseller var ise bu yöneticiler birlikte ada temsilciler kurulunu oluşturacaktır. Ada temsilciler kurulu için mahkemeye gitme gereği de yoktur. Burada seçilmesi gerekenler blok yöneticileridir. Ancak tabii ki bir ada üzerinde birkaç parselin bulunması hali için söz konusudur. Sistem biraz karışık, anlatım da buna bağlı olarak karışık. Elbette uygulama da karışık. Oysa kat mülkiyeti yönetimi doğal olarak amatör kişilerin elinde, dolayısı ile en basit hali ile olması gerekir. Nitekim 1965 yılında ilk Kat Mülkiyeti Kanunu ortaya çıktığında kanunu hazırlayanların bir kısmı ordinaryüs (profesörlerin hocası) ünvanına sahip kişilerdi ve yönetim için herkesin uygulayabileceği basit kurallar getirmişlerdi. Bu da gerekliydi ama bugün karmaşık bir sistem kurulmuş olup uygulamada oldukça zorluk çekilmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder