Esra Karayel Siyasi gelişmeler önemli
HABERİ PAYLAŞ

Siyasi gelişmeler önemli

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeksin yönünde genel seçim sonuçlarının yarattığı belirsizlik ve gerilim etkili oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks genel seçim sonuçları kaynaklı sert satışlar sonrası, haftanın ikinci yarısında bir miktar toparlanma gösterdi. Yeni hükümetin kuruluşu konusunda politik belirsizlikler, ihtiyaç duyulan ekonomik reformlarda gecikme endişesi yarattı.

Ekonomik veriler izlendi

Yurtiçinde açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen cari işlemler verisi sonrası satışlar hızlardı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı uzlaşmacı konuşma sonrası ise alımlar geldi. Endeks, haftayı 80 bin 532’den kapattı. Para piyasalarında da seçim sonuçlarının etkisi görüldü. Haftanın ilk yarısında dolar tarihi seviyelerine doğru hareket ederken faizlerde de yükseliş gerçekleşti. Amerika’da açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi, dolardaki artışı destekledi.

Cumhurbaşkanı etkili oldu


Dolar endeksinde yaşanan güçlenme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar ve hükümet kurma konusunda uzlaşmaların artması ile zayıfladı. Dolar/TL, 2.71’den kapatırken faizler yüzde 9.96 seviyesine geriledi.

[[HAFTAYA]]

Siyasi gerilim sona erdiği takdirde kısa vadede endeks yeniden yukarı hareketine devam ederek yükselişe geçer

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda geçen hafta siyasiler tarafından atılan adımlardan sonra iyimserlik artacağa benziyor. Bu seviyelerde yatırımcıların açıklamaları çok yakından takip etmeleri ve panik hareketlerden kaçınmaları gerekiyor. Endekste önemli direnç 81 bin 300 seviyesinde bulunuyor.

Gündem ve veri akışı yoğun

Bu hafta yurtiçinde Hazine İhaleleri ve Merkez Bankası Beklenti Anketi önemli. Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantısı ise endekste yönü etkileyecek önemli konu başlıkları olarak gözüküyor. Para piyasalarında yurtiçinde siyasi gelişmeler yönde etkili olacak. Merkez Bankaları izlenecek. Yurtiçinde Merkez Bankası’nın kısa vadeli faiz oranları ile tahvil faizleri yatırım için cazip gözüküyor. Ancak bu dönemde piyasaların dalgalı hareketlere maruz kalacağı da unutulmamalı.

Dolarda direnç 2.74’te

Dolar/TL’de önemli direnç seviyesi 2.74 seviyesinde gözüküyor. Bu seviye kırılırsa 2.80 test edilebilir. Siyasi gerilim olmadığı takdirde ilk etapta kısa vadede 2.68 seviyesine gerileme mümkün.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Artırıma katılacak

Soru: Doğan Holding, Doğan Enerji’nin sermaye artırımına katılacakmış. Ayrıntıları paylaşır mısınız? Cemil GÜRBÜZ/İstanbul Cevap: Doğan Holding yüzde 100 iştiraki Doğan Enerji’nin sermaye artırımına 132 milyon TL ile katılacağını açıkladı. Holding, Doğan Enerji’nin sermayesinin tamamı nakden karşılanmak üzere (alacağın sermayeye dönüştürülmesi) suretiyle 754 milyon TL’den 886.2 milyon TL’ye artırılmasında, iştirak payı oranında 132.2 milyon TL ile katılacak. Doğan Holding 2015 birinci çeyrek sonu itibari ile 276 milyon dolar net nakit pozisyonu taşıyor.

KAP’tan ulaşabilirsiniz


Soru: Petkim’de Socar ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Can KARABULUT/İstanbul Cevap: Petkim ortaklarından ‘Socar Turkey Enerji’nin sahip olduğu şirket sermayesinin yüzde 1.6’sına tekabül eden toplam 16 milyon TL nominal değerli paylar, 1 TL nominal değerli pay için 4 TL fiyatla Toptan Satışlar Pazarı’nda ‘BCM Global Fund Ltd.’ şirketine satılacak. Ayrıntılı açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Deneme üretimine başlandı

Soru: Erbosan hissem var. Şirketin son yatırımları ne aşamada bulunuyor? Hikmet ŞEN/İstanbul Cevap: Erbosan, galvanizleme tesisini devreye alarak deneme üretimine başladı. Şirket tarafından iki adet boru hattı yatırımından birisi, yılbaşından itibaren devreye alınmış olup diğerinin de Temmuz ayı içerisinde devreye alınmasının planlandığı açıklandı.

Satın alma anlaşması imzaladı

Soru: İttifak Holding’in son anlaşması hakkında bilgi verir misiniz? Haluk SEVEN/İstanbul Cevap: İttifak Holding grup şirketlerinden Selet Entegre Et ve Süt 1 milyon et/tavuk kapasiteli entegre yumurta üretim tesisi için yaklaşık 50 milyon TL tutarında yatırım planlıyor. Bu yatırımın ilk aşaması olan kafes bölümü için İtalyan Facco firması ile satın alma anlaşması imzalandı.

Orta vadede yön yukarı gözüküyor

Soru: Koç Holding ve Koza Altın hisselerim var. İki şirketle ilgili son gelişmeleri öğrenmek istiyorum. Teknik olarak yön nedir? Vedat KURUL/İstanbul Cevap: Koç Holding’e ait MedAmerikan Polikliniği 10 milyon dolar yatırımla hastaneye dönüştürülerek Özel Amerikan Tıp Merkezi adıyla açıldı. Bu gelişme holding finansalları açısından olumlu gözüküyor. Koza Altın’da ise Balıkesir’deki altın gümüş madeni ve Giresun’daki maden arama projesi ile ilgili ÇED süreci başladı. Kısa ve orta vade için hisselerinizi piyasadaki gelişmelerle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim. Teknik olarak hissede yön orta vade için yukarı.

Not yükseltilmesi doğru haber

Soru: Tekstilbank’ın kredi notunun yükselttiğini duydum. Haber doğru mu? Ünal DERİN/İstanbul Cevap: Fitch Ratings, Tekstil Bank’ın yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu B+’dan BBB’ye yükseltti ve notları pozitif izlemeden çıkardı. Görünüm ‘durağan’ olarak belirlendi. Kredi notunun Tekstil Bank’ın ICBC tarafından satın alınmasını yansıttığı vurgulandı.

Satışlarda artış gerçekleşti


Soru: Türk Traktör’ün son dönem satışları nasıl? Kamil EKİNER/İstanbul Cevap: Türk Traktör’ün Mayıs’ta yerel satışları yüzde 3.3 artış gösterdi. Şirketin yerel satışları 2 bin 697 adet, yurtdışı satışlar 882 adet oldu. Geçen yılın aynı döneminde yerel satışlar 2 bin 612, yurtdışı satışlar bin 622 olarak gerçekleşmişti. Yılın ilk 5 ayında yerel satışlar 13 bin 422, yurtdışı satışlar 5 bin 463 adete ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde yerel satışlar 11 bin 911, yurtdışı satışlar 6 bin 3 adet seviyesindeydi.

Yolcu sayısı artış gösterdi

Soru: TAV Havalimanları’nda genel durum hakkında bilgi verir misiniz? Umut YILMAZ/İstanbul Cevap: TAV Havalimanları’nın işlettiği havalimanlarında yolcu sayısı Mayıs’ta yüzde 12 arttı. TAV’dan yapılan açıklamaya göre; 2014 Mayıs’ta 8,06 milyon olan yolcu sayısı, bu yıl aynı ayda 9.0 milyona çıktı. Şirketin uluslararası uçuşlarda yolcu sayısı yüzde 8 artışla 4.71 milyondan 5.09 milyona, iç hat uçuşlarında yolcu sayısı ise yüzde 17 artışla 3.35 milyondan 3.92 milyona yükseldi. Yolcu sayısındaki artış, orta ve uzun vade için olumlu beklentiler yaratıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder