Tamer Heper Siz de 40 ay bekleyeceksiniz
HABERİ PAYLAŞ

Siz de 40 ay bekleyeceksiniz

Haberin Devamı

Kardeşime ait bir daireyi Kasım 2012’de tapuda satış sureti ile devraldım. İçinde kiracı var. Ancak satın aldıktan sonra öğrendim ki kira sözleşmesi uzun süreli, bitimine daha 40 ay var. Bu kiracıyı çıkartmak istesem çıkarabilir miyim? P.Y.


İçinde kiracı bulunan bir daire satın alındığında her türlü hak ve vecibesi ile birlikte devralındığından içindeki kiracının kiracılık ilişki sözleşme hükümlerine göre sürer. Dolayısı ile sizden önce yapılmış bulunan kira sözleşmesi hükümleri şimdi sizin için de geçerlidir. Yani ihtiyaç nedeni ile bir tahliye davası söz konusu olacak ise siz 40 ayın sonunu bekleyeceksiniz. Elinizde bir imkan vardı, bunu kaçırdınız. Şayet daireyi yeni satın aldığınızda kiracıya bir ay içinde ihtarname gönderseydiniz altı ay sonra ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açabilirdiniz.

[[HAFTAYA]]

Ancak görüyorum ki satın alma tarihi 2012 olup bir aylık ihtar süresini de altı aylık dava süresini de kaçırmış bulunuyorsunuz. Uzun süreli kira sözleşmelerinde malikin el değiştirmesi durumunda. Öyle bir risk vardır. Ancak şirketler genellikle uzun süreli sözleşme yaparlarken bu riski bertaraf etmelidirler. Bunun için alınacak bir önlem vardır. Yeri gelmişken hatırlatma ihtiyacı duydum. Uzun süreli kira sözleşmeleri tapu dairesine ibraz ile tapuya şerhi istenildiğinde ve bu şerh verildiğinde gayrimenkulün el değiştirmesi durumunda yeni malikin yukarıda bahsettiğim bir ay içinde haber verip altı ay sonra dava açma hakkı bertaraf edilmiş olur. Bu nedenle uzun süreli kira sözleşmelerinde tapuya şerh için taraflardan birinin müracaatının yeterli olacağı maddesi koyulmalıdır, çoğunlukla da koyulur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder