Tamer Heper Siz de dahilsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Siz de dahilsiniz

Bir kişi binamızda karşılıklı iki daireyi kiraladı ve birinin kapısını iptal edip duvar ördü. Kiralayandan izin alıp almadığını bilmiyoruz. O aldığını söylüyor, peki biz buna engel olabilir miyiz? İ.E.

Bir binada bağımsız bölümler vardır, bir de ortak alanlar vardır. Bağımsız bölümlerin içinde, taşıyıcı sisteme hasar vermemek kaydı ile değişiklik yapılabilir. Ancak ortak alanlarda buna izin yoktur. Binanın merdivenleri ortak alandır, merdivenlere bakan kapılar ortak yerlerdendir. Dolayısı ile şayet projede kapıların şekli tarif edilmişse, kapıların şekli dahi değiştirilemez.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Çoğunlukla kapı şekli projede görülmez ancak daire kapılarının mevcudiyeti bellidir ve bunların yerine duvar örülemez. Buna itiraz etmek için mutlaka kiralayan olmak gerekmiyor, herhangi bir bağımsız bölüm maliki buna itiraz edebilir ve dava yolu ile eski hale getirilmesi talebinde bulunabilir. Buna elbette siz de dahilsiniz.

Gidilecek her yere gidin

1960-1970 yıllarında babam İstanbul’a gelmiş, arazi yağmasına katılmamış, milletin arazisine konmamış parasını verip arazi almış ama yıllar yılı devlet bizi oyalıyor. Kadastro geçtiğinde heyet elimizdeki belgelere rağmen askıda bu yeri bizim adımıza kaydetmedi, mahkemelik olduk. Bu defa da buranın 2B olduğu ileri sürülüyor ve davamız yıllardır sürüyor. Ne yapalım yani sonunda AHİM’e mi gidelim? E.Ö.

Evet dürüst vatandaş haksızlığa uğradı mı, devlet kapısında zamanında hakkını alamadı mı böyle isyan ediyor işte. İnsan bir de etrafına bakıyor, devletin arazisine konanlara, hatta bir keresinde vatandaşın arsasına konanlara dahi af getiren bu devlet, parasını verip arsa alan vatandaşı böyle yıllarca oyalıyor. Evet kadastro çalışmasında haksızlığa uğrayanlara on yıl içinde dava açabileceklerini söylüyorum, siz bunu yapmışsınız ancak bu defa da karşınıza 2B çıkmış. Peki bu arazinin 2B olduğu, yani orman vasfını kaybetmiş arazi olduğu nereden belli? Araziye gelip belli otların var olup olmadığına bakıyorlar, o otlar varsa burası zamanında ormanmış diyorlar. Ben ormanların yağmasına şiddetle karşıyım, orman arazilerinin orman sınırı dışına çıkarılmasına şiddetle karşıyım, ormanların yakılması halinde yanan yerlerin ağaçlandırılmasa bile orman arazisi olarak muhafazasına şiddetle taraftarım, ancak bir yerde pek çok kişi orman sahasını yağmalarken göz yumulmasına, öteki tarafta suçsuz vatandaşın mallarına el konmasına da karşıyım. Yıllardır hukuk mücadelesi vermiş birine ben bunun dışında ne tavsiye edebilirim ki eğer şartları oluştu ise AHİM’e de gidin, bunda çekinecek ne var ki? Hele hele bugün 2B’lerden nasıl para toplarız diye arazilerin yağmasına göz yumulmasının arifesinde siz neyi bekliyorsunuz ki?

Haberin Devamı

Saklı payı ayabilir

Babamın bir dairesi var, annem sağ ancak ilk evliliğinden bir çocuğu var. Babam dairesini ölümünden sonra biz iki kızına kalsın istiyor. Bunu bağış yaparak sağlayabilir mi? Sağlayamazsa ne yapmalı? G.F.

Babanızın ölümü halinde mirasçısı anneniz ve siz iki kızı. Annenizin mirasta dokunulamayan payı var, buna mahfuz hisse diyoruz. Dolayısı ile size bağış yapması halinde babanızın ölümünde anneniz sağ ise mirastaki dörtte bir payına karşılık aynı nisbetteki mahfuz hisseyi talep edebilir. Yani mahfuz hisseyi bertaraf etmenin yolu yoktur. Zaten adından da anlaşılacağı gibi bu pay dokunulamaz paydır. Ancak dairenin gerçek satışı sureti ile el değiştirmesi halinde doğal olarak terekeden daire çıkıp yerine para gireceği için mahfuz hisse talebi söz konusu olamayacaktır. Bu şekilde bir alışveriş mümkün olursa diyecek yok. Ancak bağışlarda bu konu gündeme gelebilir. Gelebilir diyorum zira anneniz talep etmezse bir diyecek yok.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder