Tamer Heper Siz eski siz değilsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Siz eski siz değilsiniz

Notere gittim, araç devri yapacağım, bir türlü olmuyor. Neymiş nüfus bilgileri güncellenmemiş. Yahu hani on dakikada masrafsız devir yapılacaktı artık? L.M.

Siz hiç “Yeni bir uygulama, artık rahat edeceksiniz” denildiğinde rahat uygulanan bir muamele gördünüz mü? Ben görmedim. Adliyeler bilgisayara geçti, öyle bir geçiş ki düşman başına hiçbir işlem yapamıyoruz. Herhangi bir resmi işlem yaptığınızda artık vatandaşlık kimlik numarası gerekiyor. İyi güzel de daha önce bu işlem için ibraz ettiğiniz kimlikte bu numara yoktu.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Örneğin tapuda, trafikte, pasaportta. Bu durumda bilgisayarda yapılan kimlik kontrolünde sizin eski ve yeni hüviyetiniz birbirini tutmuyor. Hadi git kapı kapı dolaş kimliğini güncelleştir. İyi ama hangi birine gideceksiniz? Bir de şimdi nüfus kayıtları değişti biliyor musunuz? Nüfusa kayıtlı olduğunuz mahalle ve sokalar da değişti. Yani artık siz eski kayıtlara göre bugün eski siz değilsiniz. Olacak şey mi? Peki çözüm ne? Çözüm falan yok. Elinize yeni nüfus hüviyet cüzdanınızı alıp kapı kapı dolaşacaksınız. Bazı kurumlar kayıtlarını güncelleştirecek, bazıları karşı çıkacak ve siz sinir hastası olacaksınız. Başka çözüm yok.

Bu ceza yeter

Bugün bir haber konusunu açıklama ihtiyacı duydum. Dikkatsizlik sonucu ölümüne neden oldukları çocukları nedeni ile ana-babaya ceza verilmemiş. Böyle bir şey olur mu? Bir kimse suç işledi ise ceza görmesi gerekmez mi? Elbette bu soru akla geliyor ve biliyorum ki okuyucularımdan bu haberi okuyanların da aklına gelecek. Ben yanıtlayıyım. Bu konuda 2005’te değişen ceza kanunumuza, eskilerde olmayan bir madde konuldu. Madde şöyle: “Taksirli hareket sonucu neden olunan netice münhasıran failin kişisel ve ailevi durumu bakımından artık bir cezanın hükmedilmesini gereksiz kılacak derecede mağdur olmasına yol açmışsa ceza verilmez.” Madde, taksirli suçun işlenmesi sonucu suçu işleyen yeterince üzüntü yaşıyor ise o ceza ona yeter, anlamına getirilmiş. Düşünün ki evlatları ölmüş, bundan daha ağır bir ceza olur mu? Doğrusu ilk yıllarda maddeyi ben de çok yadırgamıştım. “Ortada bir suç varsa karşılığında ceza da olmalı” diyordum ve bu konuda yazı yazmıştım. Uygulanacağından şüphem vardı ancak gazete haberi olunca konuyu bir kere daha okuyucularıma açıklama ihtiyacı duydum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder