Tamer Heper Siz sakın yapmayın
HABERİ PAYLAŞ

Siz sakın yapmayın

Arsamızı müteahhide verdik ve birkaç daire sahibi olduk. Bunlardan biri de halen oturduğumuz çatı altındaki daire. Komşu binalar çatıyı açıp daireleri büyütmüş. Biz de yapabilir miyiz? C.B.

Hayır yapamazsınız, yapmayın da! Peki komşular yaptı sizin günahınız ne? Söyleyeyim. Bir bina ancak tasdili projesine uygun olarak inşa edilir. Projede olmayan bölümler yapılırsa bu artık kaçak yapıdır. Kat mülkiyetine tabi inşaatlarda çatı arası herkese aittir. İşte siz çatı arasına girer dairenizi büyütürseniz ortak alanı kendinize maletmiş yani işgal etmiş olursunuz. Bu da yasa dışıdır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Herhangi bir bağımsız bölüm malikinin şikayeti halinde yıktırılır ve masrafına da katlanırsınız. Peki sizin günahınız ne? Sizin günahınız falan yok, siz kanuna uyacaksınız, komşular ise uymamış. Bir gün bir kat maliği şikayet edecek, onlar da bu yeri eski haline getirecek. Çünkü bu iş şikayete bağlı. Oysa işe yapım sırasında ilgili belediye de el koymalıydı ama koymaz çünkü yarın bu vatandaştan oy isteyecek. Her şey ama her şey oylara feda olsun.

Keyfi para toplanmaz

Apartmanda bazı kararlar alındı bunlar için para toplanıyor. Ancak yönetici kararları uygulamıyor, karar alınmayan masraflı bazı işlere girişip ilave para toplama yoluna gidiyor. Örneğin kararlarda olmadığı halde zilleri kaldırıp görüntülü sistem kuracak. Buna hakkı var mı? Z.K.

Yöneticinin görevleri Kat Mülkiyeti Kanunu’nda sayılmıştır. Öncelikle kat malikleri kurulunda alınan kararlar yerine getirilir. Bunun için yapılan işletme projesine göre para toplanır. Acil haller dışında işletme projesi dışında para toplanmaz. Şayet acil bir ihtiyaç doğarsa yönetici ek işletme projesi yapıp kat maliklerine sunar, ancak ondan sonra ilave para toplar. Demek istediğim şu: Yapılmasına karar verilmemiş, acil ihtiyaç olmayan görüntülü sistem için ilave para toplanamaz. Ancak zillerin çalışmaz hale geldiği görülürse bu hali ile onarılması için girişimde bulunulur. Sizin olayınızda toplanacak para belki çok büyük bir miktar olmayabilir ama keyfi yapılacak o kadar çok iş var ve üstelik bunlarda parasal hacim de o kadar farklı ki bir gün gelir bunun altından kalkılamaz. Sonra herkesin bütçesi de her türlü masrafa elverişli değildir.

Haberin Devamı

Sayı önemli değil

2009’da köyden kadastro geçti. Araziler annemin üzerine yazıldı. Buna itirazımız yok. Sekiz kardeşiz. Bir kardeş arazide ev yapmış kullanıyor, üç kardeş ölü, onların çocukları var. Toplasanız 15 ortaktan fazla. Şimdi izale-i şuyu davası açabilir miyiz? Bu davayı kaç kişinin açması gerekir? M. C.

Mektubunuzda iyi bilgi vermişsiniz de can alıcı bilgiyi vermemişsiniz. Gayrimenkullerin annenizin adına olduğunu söylüyorsunuz ama siz ortaklığın giderilmesi davası açmayı düşünüyorsunuz. Peki anneniz hayatta mı değil mi? Bilemiyorum ki! Şayet anneniz hayatta ise hiç kimse ortaklığın giderilmesi davası açamayacak. Zira mal tek başına annenizin. Şayet anneniz öldü ise sizler mirasçı olarak malik oldunuz, işte o zaman tamam, ortaklığın giderilmesi davası açabilirsiniz. Ortaklığın giderilmesi davasını kaç kişi açar diye bir problem yok. Ortaklardan biri bile açsa bu davaya bakılır. Açılacak davada tüm ortaklar davalı olarak gösterilir. Hatıra binaen bazılarını göstermemek olmaz. Dolayısıyla şayet anneniz vefat etmiş ise siz tek başınıza böyle bir davayı açarsınız, davanız görülür.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder