Tamer Heper Siz tedbirli olun
HABERİ PAYLAŞ

Siz tedbirli olun

Ben 1100 lira ödeyerek kirada oturuyorum. Benim de kirada evim var 500 lira kira alıyorum. Ancak mali durumum çok bozuldu. Evime taşınmak için tahliye davası açabilir miyim? Kiracımın sözleşmesi 2 Haziran’da bitiyor. Açabilirsem ne zaman dava açmam gerekir? S.S.

[[HAFTAYA]]

Bir kimse kirada bulunan meskenine ihtiyacı varsa ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açabilir. Dava açmanın süresi vardır. İhtiyaç nedeni ile tahliye davası, sözleşmenin bitim tarihini takip eden otuz gün içinde açılır. Sizin kiracınızla olan sözleşmeniz 2 Haziran’da biteceğine göre 2 Temmuz’a kadar ihtiyaç nedeni ile tahliye talebi ile dava açacaksınız. Açtığınız davada da ihtiyacını ispat edeceksiniz. İspat nelerle olur? Her türlü yasal delille ihtiyacınızı ispatlamaya çalışabilirsiniz. Ancak bu süreçte biraz sabırlı olacaksınız, çünkü dava safhası, temyiz safhası derken bir-bir buçuk seneyi göze alacaksınız. Bütçenizi buna göre ayarlayın.

Haberin Devamı

Yeterince yapmışsınız

10 bağımsız bölümlü bir binada 2005 yılında daire aldım ve 2006 yılında yönetici seçildim. Sonra da öyle gitti. Yani bugüne kadar yöneticiyim. Ancak benden başka kimse yöneticilik yapmak istemiyor ama ben de yoruldum. Bunun bir çözümü yok mu? Ben buna mahkum muyum? Z. M.

Hayır mahkum değilsiniz, yöneticilik yapmak mecburi değildir. Sekiz bağımsız bölümlü binalarda yönetici şarttır ama sizin sonsuza kadar yönetici kalmanız şartı yoktur. Üstelik de yönetici olmak istemeyen biri zorla yönetici yapılamaz. Hiç kimse istemezse ne olur? Şöyle olur: Kat maliklerini toplantıya yönetici çağırabilir. Siz yönetici sıfatınızla kat maliklerini toplantıya çağıracaksınız. Gündem maddenizde yönetici seçimi olacak, ancak çoğunlukla birinci toplantıda toplantı nisabı yine sağlanamayacak (mektubunuzda toplantıya da gelen olmadığını yazmışsınız) derken iş ikinci toplantıya kalacak. İkinci toplantıda da yönetici seçimi için nisap sayı ve arsa payı çoğunluğudur. Bu dahi sağlanamayınca siz bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk hakimine başvurup yönetici tayinini isteyeceksiniz. Öyle zor bir şey değil. Bu durumda hakim size yönetici tayin edecek, bir de ücret verecek, binadaki kat malikleri de bu ücreti ödeyecek. Belki ücreti gören ilk fırsatta yönetici olmak ister. Ancak hakim mutlaka kat maliklerinden birini yönetici atamak zorunda değildir, yönetici dışarıdan biri de olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder