Özlem Denizmen Siz yeterki isteyin
HABERİ PAYLAŞ

Siz yeterki isteyin

Bayram arifesi para düşünmeyin. Her ne sorununuz varsa bana yazın. Sağlık olsun, tüm para sorunlarınız azim ve disiplinle, bazen de zor kararlar alarak birlik beraberlikle çözülür.

[[HAFTAYA]]

Böyle kayınpeder dostlar başına

SORU:

Evliyim. Kendi evimizde oturuyoruz ama daha büyük bir eve çıkmak istiyoruz. Eşimin babası “Maddi destek olurum” dedi ama 3 yıl sonra. Çünkü şu anda düğün borcumuzu ödüyor. Bizim borcumuz yok. Eşim 1300 lira maaş alıyor. Ben de ev hanımıyım. Eşim “Araba alalım, ev alırken satarız” diyor. 3 sene içinde yatırım olarak ne yapmalıyız? Fatma

Haberin Devamı

CEVAP:

Ne kadar cömert bir kayınpederin var Fatma! Darısı bekarların başına. Düğünü ödüyor, evi ödüyor. Maşallah! Hayat kayınpederin desteğiyle devam etmez. Taşın altına KENDİ elini koyma vakti gelmiş. Borcunuz yok madem, birikim yapmaya başlayın. Araba yatırım aracı değil, kontağı çevirdin mi değerinden yüzde 10-15 kaybeder. Ama “Başka türlü biriktiremeyiz, irademiz yok” diyorsanız karar sizin. Yapman gereken: Ekstra gelir yarat. Gençsin. Akıllısın. El becerin, iyi yaptığın bir iş varsa, evden çalışıp para kazanabilirsin. Bu paralar ile iş kurmuş kadınlarla sürekli görüşüyorum. Birçoğu işlerini o kadar büyüttü ki eşlerine bile iş veriyorlar.

Parayı kadınlar yönetiyor

SORU:

30 bin lira birikimimiz var. Onu da ev almak için bozmak istemiyorum. Nasıl artırabilirim? Altın mı alayım? Paramız eşimle ortak. Bana güvendi. Sorumluluk üzerimde. Ne yapmalıyım? Nagihan

CEVAP:

Amerika’nın merkez bankası başkanı kadın. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) başkanı kadın. Dünyadaki büyük şirketlerin tepelerindeki ilk 9 kadın, Yunanistan ekonomisinin 3 katından büyük para yönetiyor. Eşinin sana güvenmesi çok normal. Gözün korkmasın, önce sen kendine güven. Gelelim neler yapabileceğine... Bankacına git. Karşısına otur ve sana yatırım araçlarını anlatmasını iste. Utanıp, sıkılma ve anlamadığın her şeyi sor. Onların işi seni bilgilendirip yönlendirmek. Rahat ol. Çeşitli yatırım araçları var. Kimisi riskli kimisi risksiz. Eğer biraz risk almak istersen paranı daha fazla artırman mümkün olabilir. Risk al ama riski dağıt. Sana bankacın yatırım sepeti yapsın. Bunu talep et. Sonra sormak istediğin her şeyi bana yaz.

Haberin Devamı

Hızlı giden duvara çarpar

SORU:

Sizden aldığım bilgilerle bütçeyi kıvırdım ama artık tıkanıyorum. Ev aldık kira ödemeyelim diye. Fazla faiz ödemeyelim diye ödemeyi yüksek tuttuk, vadeyi kısalttık. Bazen harcamalarımız arttı. Borca girdik. Kredi çektik. Şimdi 3 bine yakın kredi kartı borcumuz var. İki çocuk, 2300 TL ev kredisi, 400 TL diğer kredi. Eşimin maaşı 4100 lira. Ne yapmalı? Şermin

CEVAP:

Doğru planlamayla hepsinin üstesinden gelirsin. Aylık gelirinin yarısı ev kredisine gidiyor. Ev kredisi öderken, aylık borç tutarın, gelirinin maksimum yüzde 40’ı kadar olsun. Yani 1000 lira gelire en fazla 400 lira borç. Herkes borcu hemen bitsin istiyor ama borç öderken hayat devam ediyor. Öngörülemeyen masraflar da var. Zamana doğru biçimde yaymak lazım krediyi. Yapman gereken: Kredi kullandığın bankayla konuş ve kredinin yapılandırılmasını iste. Vadeyi uzat ve bütçene göre taksit tutarını azalt. İkinci kredini ve kart borçlarını kapayana kadar harcamalara dikkat.

Haberin Devamı

Mikrokredi

Mikrokredi programı, dar gelirli kadınlara, ödeyebilecekleri miktarda kredi vermek suretiyle, iş sahibi olmalarını sağlıyor. 1000 liradan başlıyor, 10 bin liraya kadar girişim kredisi bile var. “Bu paralara iş mi kurulur?” demeyin, 70 bin kadın iş kurdu. Sistem nasıl çalışır?

Akraba olmayan 5 kadın bir araya gelerek başvuru yapar.

3 gün boyunca, evde eğitim alırlar.

Kadınları tanıyınca onlara mikrokredi o hafta içinde verilir.

Kadınlar işe başlarlar.

46 hafta boyunca düzenli olarak haftalık geri ödeme yapılır.

Gelecek Hafta

Pazartesi, Salı günlerinde Münih’te, 2 yıl önce konuşmacı olarak katıldığım, DLD (Dijital Hayat ve Dizayn) konferansındaydım. Her sene olduğu gibi yine şok geçirdim. Bu teknolojideki gelişimle tüm hayatımız değişmek üzere. Sıkı durun. Gelecek haftayı buna ayıracağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder