Tamer Heper Size söylenen bu değildi
HABERİ PAYLAŞ

Size söylenen bu değildi

Biz beş kardeşiz. Babamın malvarlığı vardı ama bakıma da muhtaçtı, ona ben baktım. Kardeşlerim hiç ilgilenmedi. Babam da malvarlığının yarısını bana bırakmak istiyordu. Danıştığım kişiler ‘ölünceye kadar bakma sözleşmesi yap’ dediler ve biz doktor raporu alıp babamla tapuya gittik, ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaptık. Bana da orada bir tapu verdiler. Sora babam öldü, geride annem ve biz beş kardeş kaldık. Bu durumda annemin ölümünden sonra kardeşlerim bana dava açar mı? Kalan malvarlığını bir türlü paylaşamıyoruz bunun yolu nedir? Yaptığımız ölünceye kadar bakma sözleşmesi bozulabilir mi? E.C.

Haberin Devamı

Önce yaptığınız işlemin ne olduğuna bakalım. Size ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapın demişler ve siz ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaptığınızı zannediyorsunuz ama sizin yaptığınız şey ölünceye kadar bakma sözleşmesi değil. Size söylenenden başka bir şey yapmışsınız farkında değilsiniz. Evet hukukumuzda ölünceye kadar bakma sözleşmesi vardır, bu tamam ama bu tapuda değil noterde yapılır. Siz yanlış yere gitmişsiniz ama yine de hukuki bir sonuç çıkmış, size tapuda babanızın malvarlığının yarısının kuru mülkiyeti verilmiş, intifa hakkı babanızda kalmış. Bunun için de size bir tapu verilmiş.

[[HAFTAYA]]

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde de tapu alabilirdiniz ama önce elinizde bir ölünceye kadar bakma sözleşmesi olmalıydı. Oysa elinizde böyle bir şey yok. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapılırken gayrimenkuller devir alınabilir veya ölümden sonra alınabilir. Ancak siz doğrudan doğruya tapuya gitmekle kuru mülkiyeti almışsınız. Şimdi kardeşlerinizin dava açması için annenizin ölümünü beklemesi gerekmez. Şayet niyetleri varsa hemen dava açabilirler. Sonuç ne olur? Bunu söylemek mümkün değil. Peki ölünceye kadar bakma sözleşmesi bozulabilir mi? Sizinki ölünceye kadar bakma sözleşmesi olsa yanıt vereyim ama sizin için böyle bir sözleşme yok ki! Olsaydı bozulabilir miydi? Şartları varsa evet bozulabilirdi ama sizin için söz konusu değil.

Genel kural aleyhte

10 daireli bir apartmanda iki dairem var. Birinde ben oturuyorum diğeri boş duruyor. Benden her ikisi için de yakıt, asansör, bakım gibi masraflar isteniyor. Bunları ödemek zorunda mıyım? Örneğin dairelerimden biri zeminde, buna da asansör gideri ödetmek istiyorlar, bu doğru mu? S.Y.

Haberin Devamı

Kat mülkiyeti sistemine dahil binalarda bağımsız bölüm malikleri binanın ortak giderine katılır. Dairenin boş olması veya dolu olması sonucu değiştirmez. Dolayısı ile boş daire için de ortak gider ödenir. Ancak boş veya dolu olduğu için değil sadece zeminde olduğu için dairelerinizden birinin durumunu ayrıca incelemek lazım. Zemindeki daireler asansör kullanmaz, niye binsin ki zaten yer hizasında. Ancak genel kural, yine de bu dairenin asansör giderine katılmasıdır. Hatta daha ileri gideyim. Kabul edin ki binanın dışından girilen dükkanlar var. Onların asansörle hiç ilgisi yok, bunlar dahi asansör giderine katılır. Ancak bu durum yönetim planı ile değiştirilir. Siz de yönetim planına bakacaksınız. Yönetim planında zemin daireler asansör giderinden istisna tutulmuş olabilir. Bu durum dükkanlar için de söz konusu. Onların da asansör giderine katılmaması için yönetim palanına bakılacak. Şayet yönetim planında bu hususta bir düzenleme varsa buna uyulacak. Yoksa tüm bağımsız bölüm malikleri ortak gidere katılacak, dolayısı ile siz de.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder