Tamer Heper Sizin avantajınız daha fazla
HABERİ PAYLAŞ

Sizin avantajınız daha fazla

Babam köydeki tarlasının yarısını ağabeyimin borçları yüzünden satmak zorunda kaldı, borçları ödedi. Biz beş kardeşiz. Elinde kalan araziyi bana satış yaptı. Şimdi ben amcamla ortağım. Çünkü bu arazide amcamın da hissesi var. İleride bu satışı bozabilirler mi? H.K.

Babanız hayatta olduğu sürece böyle bir girişimde bulunmak söz konusu değil. Problem babanızın ölümünden sonra ortaya çıkabilir. Kardeşleriniz bu devrin miras kaçırma amaçlı yapıldığını ileri sürebilir. Bu, her ne kadar tapuda satış gösterildi ise de bunun bir bağış olduğunu iddia etmeleri ile mümkündür. Yani sizin babanıza ödeme yapmadığınızı veya yapacak mali güce sahip olmadığınızı ileri sürerek ispatlamaları ile mümkün olabilecektir. Ancak avantajlı yanınız babanız bir yabancıya da hisse satmış, dolayısı ile paraya ihtiyacı bulunuyormuş. Bu nedenle size satış yapıp parasını almış. Yani ihtilaf çıktığı takdirde sizin olayda şansınız büyük.

Haberin Devamı

Başka engel var

Bir kebapçı dükkanı devraldım, altı yıldır işletiyorum. Dükkanımın bacası apartmanın havalandırma boşluğundan geçiyordu. Geçenlerde bir yangın tehlikesi atlattık belediye dükkanımı kapattı. Şimdi eski belediyeden aldığım işletim izni ile ilgili belgeleri istedim bulamadıklarını söylediler. Bunu nasıl hallederim? N.K.

Okuyucuma bir çözüm öneremiyorum; zira öncelikle tartışılması gereken husus acaba eski belediyenin tutumu mu doğru yoksa yeni belediyenin tutumu mu? Bunun yanıtını bu kadar uzaktan veremiyorum. Çünkü dükkanın işletme belgesi alabilmesi için mahallinde durumu değerlendirmek gerekiyor. Ancak işini belediye ile halletse bile önünde bir başka engel olduğunu görüyorum. O engel de kat mülkiyeti mevzuatı. Ortak alan olan aydınlatma boşluğundan geçirilen baca ortak alana müdahale anlamı taşıyor. Yani bu defa karşısında kat mülkiyeti mevzuatını bulacaktır ki bunun öncelikle halletmesini, mevzuata uygun baca sisteminin kurulmasının yollarını araştırmasını tavsiye edeceğim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder