Tamer Heper Sizin de haklarınız var
HABERİ PAYLAŞ

Sizin de haklarınız var

2005’te zar zor bir daire aldım ve hemen kiraya verdim. Az gelirli olan biriyim ve geçimim bu kira katkısı ile mümkün. Kiracı ilk iki sene kirasını muntazam ödedi ama ikinci yıldan sonra istediği zaman ödüyor. Bazen 10 bazen 20 gün, bazen bir ay geciktiriyor. Ben çıkartalım diyorum ama beş tane ihtar göndermemize rağmen avukatım, “İhtarlarda 30 günü geçirmediği için çıkaramayız” diyor. İhtiyaç nedeni ile çıkaralım diyorum mahkemenin kararı gerekir diyor. Neticede karşımda biri var istediği zaman ödüyor istediği zaman ödemiyor. İstediği kadar zam yapıyor ve ben hiçbir şey yapamıyorum. Kiracı böyle bir şey midir? Evimi satayım mı ne dersiniz? H.K.

Haberin Devamı

Hayır kiracı böyle bir şey değildir. Üstelik kiracı diye, kiracı olarak doğmuş bir tür de yoktur. Kiracılık bir sözleşmedir, her gün herkes kiracı veya kiralayan olabilir. Onun için kiracıları bir tür olarak ayırmamak lazım. Bu ayırımın insanlarda oluşmasındaki hata kanunlarımızdandır. Zira 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun çıktığında bu kanunun kiracıları korumak için çıkarıldığı yazılmıştır. Hukukta bir kesimi korumak, bir başka kesimi korumamak gibi bir anlayış yoktur. Hukukta haklı korunur hakkı alınır, o kadar.

[[HAFTAYA]]

Koruduğun kiracı senin vatandaşın da korumadığın kiralayan senin vatandaşın değil mi? Onun korunmaya değer hakkı oluştuğunda ne yapacağız? Böyle bir ayrım olur mu? Ne yazık ki korunmaya muhtaç kiracı sözü bu ayrımı insanların aklına soktu, şimdi siz korunmayan kiralayan durumundasınız. Ancak durumunuz tamamen ümitsiz değil. Bir yılda beş tane ihtarname gönderdiğinizi söylüyorsunuz. Beş ihtara gerek yok iki ihtar tahliye nedenidir. İki haklı ihtar nedeni ile tahliye davası açabilirsiniz. Ancak dikkat edin dava açabilirsiniz diyorum, dava açmadan kiracıyı çıkartmanız mümkün değil. Şimdi; dava açmak için başlangıçta yaklaşık 500 lira dava masrafı yapacaksınız. Bu masraf dava görülüyorken artabilir.

Davanız EN AZ 1.5 yıl sürecek (temyiz dahil), hepsi bittikten sonra davayı kazandığınızda mahkeme kararını icra dairesine sunacaksınız ve evin tahliye edilmesini isteyeceksiniz. Evdeki eşyanın boşaltılması için uygun kamyon, marangoz belki de teknik eleman temin edeceksiniz, bunların masrafını peşinen karşılayacaksınız ve yine büyük bir ihtimalle eşyanın muhafazası için bir yer temin edeceksiniz. Bütün bunların masrafını karşılamak her babayiğitin harcı değildir. İşte kiracı evde oturmakla olayı izleyecek siz kesenin ağzını açacaksınız, büyük bir uğraşa gireceksiniz. İşte sizin haklarınız. Oysa devletin asli vazifeleri arasında adalet dağıtmak yani yargılama yapmak var, üstelik adalet parasız olmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder