Tamer Heper Sizin yaptığınız doğru
HABERİ PAYLAŞ

Sizin yaptığınız doğru

Haberin Devamı

Benim birkaç teni dairem var bunları kiraya veriyorum. Ancak yaptığım kira sözleşmesi kırtasiyecilerde satılan basılı evrak niteliğindeki sözleşmelerden değil. Bunun geçerliliği konusunda tereddüt duyuyorum, bunlar geçerlimidir yoksa basılı kira sözleşmesi almak mecburiyetindemiyim? G. E.

İki taraflı sözleşmelerde genel kural olarak sözleşme maddeleri kağıda yazılır, taraflar altını imzalar, akit tamam olur. Bunun istisnası da var. Örneğin gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini böyle yaparsanız geçersiz olur. Çünkü kanun bunlar için özel bir şekil öngörmüştür. Bir sözleşme özel şekle tabi olacak ise bunu kanun açıklar.

[[HAFTAYA]]

Kira sözleşmelerinde böyle bir açıklama yoktur. Kira sözleşmelerinin şekli tarafların isteğine bırakılmıştır. Yazılı bile olmayabilir, ancak sözlü olması asla tavsiye olunmaz mutlaka yazılı yapılmalıdr. Şimdi geleyim kırtasiyelerde satılan sözleşmelere. Bu sözleşmeler benim takip ettiğim kadarı ile 50-60 senedir nisbeten benzer şekli ile satılıyor. Eskiden üzerinde ‘kira kontratosu’ yazardı, şimdi ‘kira sözleşmesi’ yazıyor. Eskiden üçüncü sayfası ‘hususi hükümler’ başlığı altında, altı boş idi. Şimdi onları da doldurmuşlar. Ancak bu yazılı hali okuyucularımı yanıltmasın zira yazılı maddeler içinde hukuki problem yaratacak olanlar var. Dolayısı ile tavsiyem bırakın bunları kullanma mecburiyetini bana kalırsa bunları kullanmamak daha hayırlı. Sizin yaptığınız daha doğru. Sözleşmenizi düz beyaz kağıda yazarsınız, altını imzalarsınız olur. Yeter ki hükümleri itibarıyla bir yanlışlığa veya bir eksikliğe meydan vermeyin. Bunun için de benim önerim, bunu bir meslektaşımın yardımı ile yapın. Yoksa yaptığınız işlerde şekli yönden bir hata yok, hatta bence doğrusunu yapıyorsunuz, yeter ki hükümler ihtilaf yaratacak şekilde olmasın.

Kiranın KDV’lisi de var

Kira sözleşmemizde kira bedeli yazılı. Ben bu kirayı ödemekteyim ancak kiralayan benden bir de KDV istiyor. Bu doğru mu? Bunun KDV’si de mi var? L.G.

Kiralarda formül biraz karışık. Şimdi ben size en kısa hali ile özetlemeye çalışayım, siz kendi durumunuzu bunlardan birine sokun. Birincisi; mesken kiralarında, kira sözleşmesinde yazan kira bedeli evsahibine ödenir borç biter. İkincisi; işyeri kiralarında, kira sözleşmesinde yazan kira bedeli brüt kiradır. Bugün için bunun yüzde 20’si kesilerek yüzde 80’i kiralayana ödenir, yüzde 20’lik kesinti stopaj kesintisidir, bu da müteakip ay maliyeye ödenir. Şayet kira sözleşmesinde kira bedeli NET’tir yazıyor ise bu net kiranın brütü bulunur, brüt üzerinden hesaplanan yüzde 20’lik stopaj maliyeye yatırılır. Net kira yazan sözleşmelerde net kiranın yüzde 20’sini hesaplarsanız yanlış yaparsınız. Önce net kiranın brütü bulunacak, sonra bunun üzerinden stopaj hesaplanacaktır. Üçüncüsü; kiralayanın hükmi şahıs olması halidir. Örneğin bir anonim şirket kiralayan ise, bu hallerde kira sözleşmesinde yazılı rakam tek kira bedelidir, ancak kiralayana ödeme yaparken bunun üzerine KDV eklenerek ödenir. Bu da günümüzde yüzde 18’dir. Kira sözleşmesine yüzde 18 yazmak gerekmez, zira bu yüzde 18 mali mevzuattan gelmektedir, zaman zaman bu oran değişebilir, kiracı da değişikliğe tabi olarak kirasına ödeme zamanındaki KDV’yi yansıtır. Sizin kiranız bu üçünden birine giriyor. Durumunuza bakın, kiralayanın talebinde haklı olduğunu görürseniz KDV’yi kiraya ekleyin, görmezseniz durumu kendisine anlatın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder