Tamer Heper Sorumluluğunuz yok
HABERİ PAYLAŞ

Sorumluluğunuz yok

Bir limited şirkette hissedardım, sonra hissemi devrettim. Devir keyfiyeti sicil ticaret gazetesinde yayınlandı. Ancak şirketimizin merkezi kiradaydı, kira sözleşmesini şirket adına ben imzalamıştım. Şimdi şirketin kira borcu var. Ben sorumlu muyum? E.G.

Bir şirketin hükmi şahsiyeti vardır. Bu şirketler kendi adlarına borçlanır veya kendi adlarına alacaklı olur. Dolayısı ile borçları için de şirket takip edilir. Limited şirketlerde şirket borçlarından ortaklar şahsi malvarlığı ile sorumlu değildir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile kira borcundan dolayı borç şirketin borcu olur. Şayet kira sözleşmesine kefil olarak imza atmadı iseniz şahsen sorumlu olmazsınız. Kefil olarak imza atıldığı hallerde de sözleşme yapıldıktan sonraki dönem sonunda kefilin kefaleti biter. Bitmemesi için sözleşmede kefaletin uzayacağı ve kefilin sorumluluk sınırının açıkça belirtilmiş olması şarttır. Bu şarta uyulmamış ise ve ilk dönem bitmişse kefil olsanız dahi kefaletten doğan sorumluluğunuz bitmiştir. Şirket ortaklığınızın son bulması kira sözleşmesini sonlandırmaz. Sözleşme devam ediyordur ama borcu şirket ödeyecektir.

Yemin teklif edilir

İkinci el bir araç satın aldım. Aracı kullandım ve bir süre sonra arızalı olduğunu gördüm. Satıcıya bildirdim, o da bir başkasına satacağım diyerek aracı aldı götürdü. Sonra geri getirdi ve baktım ki aracın ruhsatı yok. Şimdi aracı iade ettim ama paramı alamıyorum. Dava açsam alabilir miyim? M.H.

Bir alışveriş sırasında malın üzerinde iki türlü ayıp olabilir. Biri aleni ayıptır ki bunu bile bile almak kabul anlamını taşır. İkinci ayıp gizli ayıptır ki gizli ayıp ancak kullanmakla ortaya çıkar. Bu halde bedelden indirim talep edilebileceği gibi malın iadesi de istenebilir. Sizinkindeki ayıp gizli ayıp olmakla kalmamış bir de hukuki noksanlık var. Yani aracın ruhsatı yok. Bu hali ile araç satışı zaten yapılamaz, ancak ruhsatsız teslim alma hukuken mümkün olmayacağına göre de paranın iadesinden başka çare kalmamış. Bu halde ödediğiniz parayı geri istersiniz. Ancak karşı taraf “Ben para falan almadım” derse ne yaparsınız? Bir araç satın alınacak kadar para yazılı belge olmadan ispat edilemez. Dolayısı ile bu hususu da düşünün. Böyle durumlarda dava esnasında karşı tarafa yemin teklif edilebilir ama yalan yere yemin edene hiç mi rastmadım? Bana sorarsanız çok ama çok rastladım. Buna göre düşünün derim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder