Tamer Heper Sorumluluk yok ama zarar var
HABERİ PAYLAŞ

Sorumluluk yok ama zarar var

Bir kooperatife 2007 yılında ortak oldum. Ortak olurken de inşaatın 2008 yılında biteceği söylendi. Bunun için genel kurul kararı ile belli sürede ortaklık paylarımızın tamamını ödedik. Ancak buna rağmen bir süre sonra yine para istenilmeye başlandı. Genel kurul kararı olmadığı için ödemek istemedik, bu defa inşaat durdu. Bu arada müteahhit düşük fiyatla haricen daire satmış ama kooperatif dışından birileri aldığı için onlara ucuza gelmiş, biz kooperatif ortağı olduğumuz halde pahalıya daire sahibi olduk. Ancak daire sahibi olduk derken tapumuz var ama daireler yok. Böyle bir durum. Bu halde ortaklıktan ayrılsam ne zararım olur? Sorumluluğum olur mu? D.Ç.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ülkemizdeki şu kooperatiflerin işine akıl ermez. Öncelikle şu gerçeği söyleyeyim. Kooperatifçilik profesyonel bir iş değildir. Yani ticari kazanç sağlama amacı yoktur. İşlemleri de bu nedenle nisbeten basittir. Ancak ülkemizde en büyük gelir kaynaklarından biri kooperatif yöneticiliği olmuştur. Küçük bir yüzdesi istisna olmak üzere bunca senelik meslek hayatımda ortaklarını memnun eden, işini zamanında bitiren kooperatife de rastlamadım. Bu nedenle Kooperatifler Kanunu’nun acilen elden geçirilmesi lazım. Bugünkü hali ile yönetim kurulu bir koruma kalkanı içinde. Bu nedenle de ortaklar yani vatandaş alabildiğine mağdur olabiliyor. Bu tür kooperatiflerden en kısa zamanda kurtulmak lazım. Okuyucum da bu hali ile ortaklıktan ayrılabilir. Ayrılması ile ya kooperatif ortaklığını birine devredecek ve bu devir bir satış olacağı için bir satış bedeli alacak veya kooperatiften istifa edecek, tapuyu kooperatife devredecek ve bugüne kadar ödediği parayı geri isteyecek. Şayet yasal olarak doğmuş borcu varsa alacağı ile mahsup edilecek ve nihai hesap çıkarılacak. Bu işte zarar etmek var mı? Evet var. Kooperatifler geri ödemeyi geciktirebilir, satmak istenirse kooperatifin adı kötüye çıktığı için ortaklık payını satmak mümkün olmayabilir. Zararlar bu çerçevede. Ancak hukuki bir sorumluluğu olmaz. Ayrıca anlattıklarınızdan bir hukuksuzluk da sezdim. Müteahhit kendine düşen daireleri kooperatif üzerinden satmış. Kendi adına satsa tapuda vergi ödeyecek, kooperatif üzerinden satarsa harçtan muaf. Müteahhit bu yolla vergi kaçırmış. Yani işin içinde başka işler var.

Haberin Devamı

Tapuda kayıtları var

Mirasçı sıfatı ile veraset ilamı çıkarıyorum. Bana miras kalan gayrimenkullerin tam yerini bilmiyorum. Bunu tapu dairesinden nasıl öğrenirim? U.S. Öncelikle sizin miras bırakanınızın malvarlığını bilmenizde elbette yarar var. Ancak bu gayrimenkullerin ada, pafta ve parsellerinin bilinmesi gerekiyor. Bu bilgilerin bazıları bilinir ve bir problem yoktur. Bazıları ise adres olarak biliniyordur ama ada, pafta, parsel bilinmiyordur. Eskiden bu hallerde yine de o bölgede araştırma yaparak bu bilgileri edinmeye çalışırdık. Ancak şimdi vatandaşlık numarası ile tapu dairelerinde şahısların gayrimenkul varlığına ulaşılabildiğini görüyorum. Dolayısı ile alacağınız veraset ilamı ile gayrimenkullerden birinin kayıtlı bulunduğu tapu dairesine başvurunuz halinde miras bırakanın vatandaşlık numarası ile gayrimenkul

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder