Tamer Heper Sorununuz başka yerde
HABERİ PAYLAŞ

Sorununuz başka yerde

244 haneli siteye bu sene yönetici olarak seçildim. Sitemizde A tipi evler 1/2, B tipi evler 1/4 oranında. Siteyi kuran kooperatif iken sonradan kat mülkiyetine geçildi, arsa payına göre tapular çıkarıldı. Sonra yeni tapular çıkarıldı. Tapularda tüm hisseler 1/2 oranında yazılmış. Eski durumda yönetim planında ortak giderler yasada 20’nci maddeye göre bölüşülecekti, şimdi nasıl bölüşülecek? S.G.

[[HAFTAYA]]

Ben önce ortada bir yanlışlık olduğunu söyleyeyim. Zira bu hali ile sizin sitede kat mülkiyetinin kurulu olduğunu söyleyemeyeceğim.

Haberin Devamı

Kat mülkiyeti kurulu olan bir sitede tapularda mutlaka ama mutlaka arsa payı görülür. Her bağımsız bölüme arsa payı verilir. Bu payların verilmemesi halinde kat mülkiyeti kurulmaz. Şayet tapularda öyle sizin bahsettiğiniz gibi 1/2 hisse itibariyle falan diyor ise bu, kat mülkiyetinin kurulmadığını, müşterek mülkiyet tapusunun bulunduğu izlenimini verir. Benim önerim, elinize tapulardan birini alın bakın. Tapu senedinin ortaya yakın üst bölümünde üç adet kutucuk var mı. Bu kutucukların üzerinde kat mülkiyeti-kat irtifakı-devre mülk yazısı görülüyor ve bunlardan birinin içinde (x) işareti bulunuyor mu?

Bu kutucuklar var da bunlardan birinin içine işaret konulmuşsa evet sizin sitede kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuştur ama mutlaka arsa payı da belirtilmiştir. Bu kutucuklar yok ise sizin sitede kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmamıştır. Site müşterek mülkiyet (paylı mülkiyet) olarak tescil olunmuştur ki arzu edilen mülkiyet tarzı bu değildir.

Buna rağmen tereddüdünüz devam ediyor ise tapu senedinizi bir bilene gösterip fikrini alın. Sizin esas sorununuz mülkiyet konusudur. Ortak giderin bölüştürülmesini ondan sonra düşünürsünüz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder