Tamer Heper Söylenenler yanlış
HABERİ PAYLAŞ

Söylenenler yanlış

Anne-baba ve kardeşlerimi kaybettim, çok yakın akrabam kalmadı. Evlenmedim, çocuğum yok. Ancak amca, hala gibi akrabalar var. Hatta onların da kendileri değil de çocukları hayatta. Tek başıma çalışıp biraz malvarlığı edindim. Bu malların yüzde 30’unu tasarruf edebileceğim, yüzde 70’inin bu kimselere kalabileceği bana söylendi. Oysa ben onlara malvarlığı bırakmak istemiyorum. Bunu nasıl sağlarım? N.D.

Miras konusundaki sınırlama, kişinin mahfuz hisseli mirasçısının bulunması halinde söz konusudur. Bunlar eş, evlat ve ana-babadır. Sizde bunlar yok. Dolayısı ile sizin probleminiz yok, mallarınızdan dilediğiniz gibi tasarruf edersiniz. Örneğin vasiyetname yapın, dilediğiniz malı dilediğinize bırakın. Veya kendinize çok yakın bulduğunuz kendisinden yardım gördüğünüz biri varsa, şimdiden ona gayrimenkulünüzün kuru mülkiyetini verin, intifa hakkı sizde kalsın. Siz ölene kadar malik gibi tasarruf edin ölümünüzden sonra mal ona kalsın. Bunlar aklıma gelen bir iki örnek.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu örnekleri şunun için verdim. Size söylenenler yanlış. İki gün önceki yazımda vatandaşın hukuk bilgisinden yoksun bırakıldığından yakınmıştım. İşte hemen arkasından ilk örnek geldi. Kim nereden çıkarmış sizin mallarınızdan yüzde 30’unu tasarruf edebileceğinizi, yüzde 70’ini akrabalarınıza bırakacağınızı anlayamadım. Neyazık ki vatandaş da karşısındakinin bir şeyler bildiğini zannediyor ve yalan yanlış işler yapıyor. Sizi takdir ettim, yalan yanlışa kanmadınız ve bir bilene sordunuz. Sizin yüzde 30-70 gibi bir kısıtlamanız yok, dilediğiniz gibi tasarruf edin.

Para geri alınmalı

Elektrik panomun arkasında bir ilave kablo belirlediler, kaçak elektrik kullandığım iddiası ile para cezası kesip mahkemeye verdiler. Bilirkişi, bu kablonun işi bilmeyen biri tarafından konulamayacağını, bu kablo ile de kaçak elektrik kullanılamayacağını bildirdi, beraat ettim. Şimdi ödediğim cezayı geri alabilir miyim? S.S.

Size para sezasını kim verdi? Parayı nereye ödediniz bunu bilmiyorum, ancak genel kuraldır ceza bir suçun varlığı halinde söz konusudur. Bir suç yoksa ceza da yoktur. Para cezası da öyledir. Bir sebep yokken ödenen paranın da elbette iadesi istenir. Dolayısı ile sebepsiz ödenen paranın iade edilmelidir. Ancak bu ceza kim tarafından verildi, nerede tahsil edildi bunu bilerek ona göre hareket etmek lazım. Ayrıca sizi yok yere hırsız yerine koyan, ceza kesen ve savcılığa şikayet edenler hakkında da manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder