Tamer Heper Sözleşme oluşmamış
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşme oluşmamış

Haberin Devamı

18 Ocak’ta bir devremülk satın aldım. Kredi kartımdan 1000 TL ödedim, bakiye 15 bin TL için bono verdim. Bono ödendikten sonra bana tapu vereceklerini söylediler. İmzaladığım belgeler içinde 4077 sayılı kanunun 7’nci maddesine göre cayma hakkım olduğunu yazan bir belge var ama başka bir belge daha imzalattılar bunda da cayma hakkımı kullandığım takdirde benden yüzde 20 kesinti yapılmasını kabul ettiğim yazılı. Şimdi ben burayı almaktan vazgeçtim. Cayma hakkım var mı? Süresi ne? N.K.

Mektuba yanıt vermeden önce değerli okuyucularımı uyarma ihtiyacı duyuyorum. Özellikle tatil yörelerinde caddede yürürken önünüzü gençler keserek sizi bir tatil köyüne yemeğe davet eden bir broşürü zorla elinize tutuşturur. Siz de nasıl olsa tatilde ve vaktiniz de olduğundan bu davete uyarsınız. Bu davette sizi öyle bir propaganda bombardımanına tutarlar ki bir de bakmışsınız ya bir devre mülk veya bir devre tatil almış ve borçlanmışsınız. Bu satış tezgahından kurtulmak çok zordur. Size bin türlü kolaylıktan söz ederler, hemen önünüze birtakım kağıtlar koyarlar ve bunları imzalatırlar.

[[HAFTAYA]]

Pek çok okuyucum daha kapıdan çıkar çıkmaz pişman olmuştur. Şimdi bu soru okuyucularıma bir örnek olsun. Okuyucuma imzalattırılan belgede “4077 sayılı kanunun 7. maddesi...” diyor. Oysa bugün böyle bir kanun yok. Bu kanun eski. Yenisi 6502 sayılı yeni kanundur ve konuyu düzenleyen de 40 ve devamı maddeleridir. Bu maddelere göre özetle şu hususlara dikkat etmek gerekir: Öncelikle satış sözleşmesi yapılmadan bir gün önce müşteri konumunda olan kişiye bilgilendirme formu verilmeli, şartlar hakkında alıcı bilgilendirilmelidir. Ancak görüyorsunuz ki sizin satıcı hâlâ yürürlükte olmayan 4077 sayılı kanuna göre hareket ediyor. Sonra, sizin parayı ödeyip sonra gayrimenkulü almanız demek bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapmanız demektir ki bunun için tüketici hakları ile ilgili kanun ‘ön ödemeli konut satışı’ tabirini kullanmakta olup imzaladığınız sözleşmenin noterde yapılması şarttır, aksi halde sözleşme geçersizdir. Yine bu kanunun 41’inci maddesinde bir hüküm var. “Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.” Sizin sözleşmeniz geçersiz ve sizin borcunuz yok. Dolayısı ile satış gerçekleşmediği için vazgeçme süreye tabi değil. Ancak her şeyin yasal prosedür içinde olması durumunda dahi yasanın 43’üncü maddesine göre 14 gün içinde cayma ve 45’inci maddesine göre de teslime kadar sözleşmeden dönme hakkı var. Bunların açıklamasını bir başka gün yapacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder