Tamer Heper Sözleşme yok
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşme yok

Yurtdışından gelen bir müşteriye emlak satmak üzere bir villayı gösterdik. Satıcı bize “Alıcıdan komisyon almayın, ben vereceğim” dedi. Villa görüldü, taraflar bir sonuca varmadan ayrıldı. Sonradan öğrendim ki bizi gönderdikten sonra satış yapmışlar. Ben paramı istedim vermedi. Oysa görüşmeler sırasında yanımızda başkaları vardı onlar tanık olabilir. Ben dava açsam ne olur? Süresi nedir? A.A.

Ben size ne olacağını isterseniz ilgili kanundan göstereyim. İlgili kanun; Borçlar Kanunu. Diyor ki: “ Tellallık bir akittir ki, onunla tellal ücret mukabilinde bir akdin yapılması imkanını hazırlamaya veya akdin icrasına tavassut etmeye memur edilir…. gayrimenkul tellallığı akdi, yazılı olmadıkça muteber olmaz.” Bu maddenin tarifi sizin yaptığınız iştir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Yaptığınız işin hukuki adı tellallıktır. Dolayısı ile açıkça gördüğünüz gibi tellallık sözleşmesi yazılı olmadıkça geçerli değildir. Geçerli olmayan bir sözleşmeye dayanarak da herhangi bir talepte bulunamazsınız. Dolayısı ile benim tavsiyem kazanamayacağınız bir dava açmak yerine bundan böyle şekline uygun sözleşme yaparak hakkınızı korumaktır. Bu açıklamadan sonra da elbette size davanızın süresi konusunda herhangi bir şey söyleme imkanım olmadığını anlamışsınızdır.

Bir kere daha eğitim şart

Yıllarca çalıştık emekli ikramiyesi ile bir giriş kat sahibi olduk. Ama giriş kat sahibi değil dert sahibi olmuşuz. Üst katımızdaki kiracı sabahın altısında bir alet çalıştırıyor ki uyuyabilene aşk olsun. Tam 24 saat yaptıkları gürültünün ise eşi emsali yok. Bir gün kapıdan çıkarken evin erkeğini kapıda gördüm, balkondan rahatsız olduğumuzu, dikkatli olmaları gerektiğini söyledim. Bana hem sözleri hem de hareketleri ile hakaret etti ve aşağıda olsaydım dövecekti. Buna karşı önlem alamaz mıyız? Ş.T.

Çok kısa bir süre önce bir yazımda eğitim şart diye yazdım. Şimdi bunu sizin için de tekrar edeyim. Aslolan eğitim. Toplu yaşamayı bilmek. Bizde bu az. Peki o halde ne yapılır? Birincisi size hakaret ettiğinden dolayı hakaretin niteliğine göre savcılığa şikayet ve ceza davası açılması mümkün. İkincisi, binada kiralayana veya bina içinde oturanlara karşı icap eden görevleri yerine getirilmezse, kiralayanın talebi ile tahliyesine karar verilir. Tabi bunun için kiralayanın da sizin şikayetlerinize önem vermesi lazım. Peki vermezse ne olur? Bu halde kat mülkiyeti mevzuatına göre açılacak bir davada hakimin alabileceği her türlü önlem mümkün olacağından hakimden yapılanlara karşı önlem alması talep olunur. Yalnız burada sıkıntı veren bir husus, bu davaların kısa zamanda sonuç vermemesi. Umarım sizinki kısa sürer.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder