Tamer Heper Sözleşmede taraf değilsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmede taraf değilsiniz

Bir inşaatta müteahhitten daire aldım, parasını ödedim, kat irtifak tapusunu aldım. Ancak müteahhit bir müddet sonra kayıplara karıştı. Dairelerin içini biz bitirdik, oturmaya başladık. Ben bir yıl oturdum ve dairemi sattım. Şimdi arsa sahibi bizleri mahkemeye verip, müteahhitle olan anlaşmasının dairelerin içinin tamamlanmış şekilde teslimini içerdiğini iddia ederek bizlerin tamamlamasını isteyecekmiş. Ben dairemi satmışken böyle bir zorunluluğum olur mu? K.T.

Doğrusu ben de olaya pek bir mana veremedim. Sizler bağımsız bölümlerinizin tapusunu almışsınız. Şimdi herkes kendi bağımsız bölümünden sorumlu. Ancak kat irtifak tapulu dahi olsa ortak mahallerin gerekli bakımı veya onarımı için yine kat irtifak sahiplerinin bu masrafa katılması gerekir. Ancak bahsettiğiniz husus arsa sahibinin dairelerinin içi.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile sorumluluk, müteahhit ile arsa sahibi arasındaki bir sözleşmeye dayanıyor. Sözleşmeye dayandığına göre sorumluluk bu sözleşmeden kaynaklanıyor ve dolayısı ile sorumlu imza sahipleridir. Sizin bu sözleşmeyle ilginiz olmadığına göre sorumluluğunuz yok. Sizin daireyi satmış olmanızın da olaya etkisi yok. Satmasaydınız dahi ihtilaf sizi ilgilendirmeyecekti. Bu nedenle yazıma “Bir mana veremedim” sözü ile başladım. İhtilafın dışında birinin böyle bir borcu yoktur.

Bu davaya tüketici mahkemesi bakmaz

İş yerimde kullanmak üzere malzeme alıyorum. Son gelen partide aldığım malzeme kusurlu çıktı. Tüketici hakları hakem heyetine başvurdum, başvuru talebim reddolundu. Bundan sonra ne yapmalıyım? K.L.

Bir vatandaş, bir ürün veya hizmet aldığında bu ürün veya hizmet ayıplı çıkarsa takip edeceği yol sizin yaptığınız gibidir. Değerine göre ya önce hakem heyetine başvurur ve oradan alacağı karara göre hakkını karşı taraftan ister veya bu karara dayanarak tüketici mahkemesine başvurur. Tüketicinin başvuru yolları budur. Ancak dikkat edin her cümlemin başında ‘tüketici’ kelimesini kullanıyorum. Çünkü gerek hakem heyetlerine başvurmak ve gerekse tüketici mahkemesine başvurmak için önce tüketici olmak lazım. Peki bu ne demek. Siz bir ticarethane için toplu mal alıyorsunuz ve anladığım kadarı ile bunlar ticari eşya. Örneğin üretimde kullanıyorsunuz. Bu durumda yasanın tarifine göre siz tüketici değilsiniz. Sizin yaptığınız iş ve yaptığınız alışveriş ticari. Bu olayda alan da satan da tacir. Dolayısı ile siz bu olayda tüketici tarifine girmediğiniz için hakem heyetine başvurunuz reddolmuş. Şayet tüketici, yani sade vatandaş olsaydınız, hakem heyeti kararına karşı tüketici mahkemesine başvurun diyecektim. Ancak siz hakem heyeti kararı için tüketici mahkemesine gitmeyin. Davanız orada da reddolunur. Sizin gideceğiniz merci ticaret mahkemeleridir. Zira bir ihtilafta taraflardan biri dahi tacir olursa o iş ticaridir ve davaya ticaret mahkemeleri bakar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder