Tamer Heper Sözleşmelerde problem var
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmelerde problem var

Haberin Devamı

Bir müteahhitle satış vaadi sözleşmesi yaptık. Şimdi inşaat yarım kalmış vaziyette. Biz bu sözleşmeyi ne yapacağız? Nasıl hüküm ifade edecek? H.L.

Öyle bir soru sordunuz ki benim değil ama toplumun çok büyük bir problemine değindiniz. Bugünlerde gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri havada uçuşuyor. Gözümün gördüğü her alan inşaat alanı. Tanrı korusun bir gün şu İstanbul depremi olduğunda kazara hayatta kalanlar nerede konaklayacak? Şehir nerede nefes alacak? Şayet gelme ihtimali varsa yardım için gelenler nerede park edecek?

[[HAFTAYA]]

Yardım çadırları nerede kurulacak? Kara yolu kapalı olacağı neredeyse kesin, peki bir hayırsever kuruluş havadan helikopterle gelmeye kalksa helikopter nereye inecek? Hiç ama hiç umut verici bir görünüm yok. Nerede bir boşluk orada bir inşaat var. İşte bu inşaatları satmak için de gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapıyorlar. Ama bu sözleşmenin geçerli olması için noterde yapılması şart. Peki iyi güzel de noter bunun için harç alıyor. Peki müteahhit yüzlerce daire için yaptığı yüzlerce sözleşmeye bir de harç mı ödesin? Bunu ödememek için geçersiz şekilde, noter dışında sözleşme yapılıyor. Bu şekildeki sözleşmeler geçersizdir. Dolayısı ile önemli bir problemdir. Ancak Yargıtay bu sözleşmeleri tamamen çöpe atmamak, vatandaşın bir nebze hakkını korumak için, tarafların bu sözleşme hükümlerine uymaları halinde geçerli kabul edileceğine karar verdi. Şimdi bu noktalara bakarak sözleşmeleri değerlendiriyoruz. Bu durumda da sizin sözleşmeyi fesih hakkınız oluyor. Tüketici mahkemesine başvurup, sözleşmenin feshi ile ödediğiniz bedelin faizi ile geri verilmesini talep edebiliyorsunuz. Şayet bina bitmiş ise tapuda adınıza tescil de isteyebilirsiniz. Ama en iyisi durumu değerlendirme için elinizdeki belgelerle bir meslektaşımızın fikrini almak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder