Tamer Heper Sözleşmeniz geçersiz
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeniz geçersiz

Haberin Devamı

1991 yılında bir arsadan hisse almıştım. Satıcı ile bir satış sözleşmesi yaptık ve bana hisseli satışlar açıldığında hissesini satacağını vadetmişti. Böyle bir sözleşmenin geçerliliği var mıdır? Bunun zamanaşımı var mıdır? F.Y.

Önce sizin yaptığınız sözleşmenin vasfının bilinmesi lazım. Siz bir satış sözleşmesi yapmamışsınız, sizinki satış vaadi sözleşmesi. Zaten dikkat ederseniz sorunuzun içinde dahi ‘tescil imkanı doğduğunda’ satışını vadediyor. Yani bu bir vaaddir ve hukukumuzda ‘gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ diye bir sözleşme türü vardır. Ama bu şekle bağlı bir sözleşmedir.

[[HAFTAYA]]
‘Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ noterde düzenleme şeklinde yapılması gereken bir sözleşmedir. Sizin anlattığınız sözleşme ise anladığım kadarı ile satıcı ile aranızda yapılmış bir sözleşme olarak görülüyor ki böyle bir sözleşme geçersizdir. Buna dayanarak arsadaki hisseyi hukuki yollarla talep edemezsiniz. Bunu talep edebilmeniz için bu sözleşmeyi şekil şartına uygun olarak noterde yapmanız gerekirdi.

Peki şimdi ne olacak? Doğrusu tescili isteme zamanı geldiğinde bu sözleşmeye dayanarak hissenin adınıza tescilini talep edemeyebilirsiniz. Bu ne demek? Şunu demek istiyorum. Karşı taraf sözünde durur da hisseyi size verirse diyecek yok. Ama vermezse siz mahkemeye gider alırım diyemeyeceksiniz. İyi ama bunun için para ödemişsiniz, tamam işte bu husus dava konusu olur, verdiğiniz parayı geri isteyebilirsiniz. Elinizdeki sözleşme paranın ödendiğine dair makbuz hükmündedir.

Şayet elinizdeki sözleşme geçerli, şekil şartına uygun bir sözleşme olsaydı, yerine getirilmesi gereken tarihten itibaren 10 yıllık bir zamanaşımı süresi vardı. Bugün ise yapıldığı anda sanki zamanaşımına uğramış, çünkü geçersiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder