Tamer Heper Sözleşmeye uyuyorsunuz
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeye uyuyorsunuz

SORU

Kayınpederim (kaimpederim) uzun zamandır hastanede kanser tedavisi görüyor. Çocukları var ama onlar bakmıyor, ben bakıyorum. Ölene kadar da bakmam kaydı ile iki şahit huzurunda bir evini bana verdi. Şimdi çocukları, “Babamız öldükten sonra bu evi elinden alırız” diyor. Bu mümkün mü? Bizim yaptığımız bir hata var mı? * K.G.

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Önce şunu hatırlatayım, bir kişinin ölümü üzerine yapılan pazarlıklar beni çok rahatsız ediyor. Üstelik öyle, ana-baba-evlat üçgeni içinde burunun ölümü üzerine konuşmak, onun ölümünü beklemek çok kötü. Ancak hayatımız içinde bu da var ise ben de size yanıt vermek durumundayım.

Haberin Devamı

Şekil şartına uygun bir ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapıldığı takdirde bu durum hukuki sonuç doğurur. Ölünceye kadar bakma sözleşmelerinde bakılacak kişi iki şekilde davranır. Ya, bakım borçlusuna ölümünden sonra devredilmek üzere bir mal bağışlar veya sözleşmeyle birlikte malın mülkiyetini bakım borçlusuna geçirir. Sizinki ikinci şekilde olmuş ve hukuka uygundur.

Bugün için kayınbiraderler dava açabilir mi? Şimdilik açamazlar ancak ölümden sonra açabilirler. Ancak açabilirler demek, evi elinizden alırlar anlamı taşımasın. Her isteyen istediği kişi aleyhine dava açabilir. Mühim olan açılacak davayı kazanabilmektir. Şayet kayınpeder, sözleşmeyi yaptığı ve tescili gerçekleştirdiği tarihte akıl hastalığına yakalanmadı ise akıl sağlığı yerinde ise bu halde kayınbiraderlerin böyle bir davayı kazanma ihtimalleri yok gibidir.

Siz çok uzun zamandır kendisine baktığınızı yazmışsınız. Yani siz sözleşmenin tarafı olarak görevinizi yerine getiriyorsunuz, üstelik evlatların ahlaki görevi olduğu halde bu bakımı üstlenmemişler. Bu halde siz bunun karşılığını hak etmişsiniz, müsterih olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder