Tamer Heper Şubat'tan önceki borç eski malikin
HABERİ PAYLAŞ

Şubat'tan önceki borç eski malikin

Haberin Devamı

Şubat ayında bir daire satın aldım. Aidatları da muntazam ödüyorum. Ancak yönetici benden eski malikin aidat borçlarını da talep ediyor. Ben eski malikin aidat borçlarından sorumlu muyum? Bunları ödemem gerekir mi? Ödemem gerekirse birikmiş faizler ne olur? S.E.

Kat mülkiyeti sistemine tabi binalarda binanın hayatiyeti toplanan aidatlarla sürdürülür. Aidat toplanmadığı takdirde o anayapıda barınmak mümkün olmaz. Ancak bu aidatlar da bir sistem dahilinde toplanır. Önce aidat talep edebilmek için kesinleşmiş işletme projesinin bulunması şarttır. İşletme projelerinin ne şekilde kesinleştirildiğini zaman zaman açıklıyorum.

[[HAFTAYA]]

İleriki yazılarımda ihtiyaç olduğunda yine açıklarım. Şimdi sizin meselenize geleyim. Evet aidat toplanması hayati önem taşımakta ise de aidatların da adil toplanması gerekir. Malik olmayan birinden aidat talep olunmaz. Okuyucum da Şubat’tan önce malik olmadığı için kendisinden aidat talep olunmaz. Okuyucum, aidatlarını Şubat ayından sonra ödeyecektir. Bu hali ile borcu kalmayacaktır. Şubat’tan önceki aidat borcu eski malikin borcudur. Okuyucumun yanıtı bu. Sorusu yanıtlandı ancak faiz lafı ettiği için çok ama çok önemli bir konuyu da hatırlatmak isterim. Kat mülkiyeti sistemine tabi binalarda kesinleşmiş işletme projesine göre geciken aidatlar için yasa, aylık yüzde 5 gecikme tazminatı ön görmüştür. Geciken her ay için yüzde 5 gecikme tazminatı talep edildiğinde ve olay mahkemeye yansıdığında aylık yüzde 5, senelik yüzde 60 gecikme tazminatına hükmedilir. Ancak okuyucumun sorusu içinde olduğu şekilde faiz de talep edilebilir. Faiz ise son yıllarda senelik yüzde 9’dur. Ancak birçok ihtilafta, aidat talebi eşliğinde aylık yüzde 5 faiz talep edildiğine tanık olmaktayım. Aylık yüzde 5 faiz denildiğinde de mahkemeler “Bu gecikme faizi anlamına gelir” mantığı ile aylık yüzde 5 faize hükmetmektedir ki bu yanlıştır. Mahkemeler taleple bağlıdır. Faiz talep edildi ise senelik yüzde 9 faize karar verilmelidir. Gecikme tazminatı talep edilirse o zaman aylık yüzde 5 gecikme tazminatına karar verilmelidir. Talep edenler de bu hususa çok dikkat etmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder