Tamer Heper Suç değil
HABERİ PAYLAŞ

Suç değil

Apartmanımızda asansör kapısına toplantı günü yazılmış kağıt asılı. Birinci toplantı günü var, çoğunluk sağlanamazsa ikincinin ne zaman yapılacağı bilinmiyor. Bizim yönetici yardımcısı benim 5-6 yıl önce yöneticilik yaptığım dönemin hesap özetleri olmadığını iddia ederek eski kayıtları çıkartmış muhasebeciye incelettirerek ikinci toplantı gününü öyle belirleyecekmiş. Oysa ben zamanımda ibra oldum. Bu suç değil mi? S.D.

Bir kat malikleri toplantısı asansör kapısına asılan ilanla yapılamaz. Bu binici hata. İkincisi, birinci toplantıda nisap sağlanamayacak ise ikinci toplantının bir hafta sonra yapılacağı tarih, yer ve saat de davet yazısında belirtilmelidir. Bunların olmayışı toplantının iptali nedenidir. Sonra, siz 5-6 yıl önce ibra olmuşsunuz, artık sizin açınızdan (özellikle yapılmış bir yolsuzluk olmadığı sürece) hesap kapanmış. Sonra hesap özeti denen şey nedir ki eksikliği problem olsun? Kat mülkiyetinde karşılaştırılacak şeyler gelir tablosu ile sarf makbuz ve faturalarıdır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Defterin dahi ticari işlerde olduğu gibi birinci derece önemi yoktur, çünkü kat mülkiyeti ile ilgili defterin ticari işlerde olduğu gibi resmi, yasal düzeni yoktur. Yöneticilik amatör bir iştir. Tahsil veya meslek şartı aranmadan herkes yönetici olabilir. Bunun için defter ticari zorunlulukta olduğu gibi ilmi bir şekilde tutulmaz. Herkesten de muhasebeci olması beklenemez. Sadece gelir ve giderler yazılır. Kat mülkiyetinde aslolan gelirlerin ve giderlerin belgesidir. Bunun için de hesap özeti diye özel bir sistem yoktur. Bunların incelenmesi veya davetin yanlış yapılması cezayı gerektirir bir suç değildir ancak netice doğurmaz veya bir netice elde edilirse bile geçersiz olur o kadar.

Bilgisayar çağı

Balıkesirde oturuyorum. Antalya’da bir arkadaşın önerisi ile arsa almıştım, yerini bile görmedim. Oradaki bir muhasebeciye de vergilerini gönderirdim, ancak öyle anlıyorum ki vergiler yatmamış. Nasıl öğrenirim, nasıl öderim? A.A.

Sizin olayanızda ikili bir ilişki var. Birinci ilişki sizin emlak verginiz ile ilgili vergi dairesi ile. Verginin ödenip ödenmediğini ilgili vergi dairesinden öğrenirsiniz. Problem vergilerin yatmaması halinde ortaya çıkacak. Bu halde sizin Emlak Vergisi’nden kaynaklanan borcunuz birikmiş, faizi ve cezası üzerine binmiş borcunuz yükselmiştir. Ödenmemiş ise 6111 sayılı yasadan yararlanabilirdiniz ancak başvuru süresi geçti. Bu birinci ilişki. İkinci ilişki vergileri sizden alıp da vergi dairesine ödemeyen kişi ile ilişkiniz. Sizi zarara uğrattığı için tüm giderlerinizi vergi, faiz ve cezaları kendisinden talep edebileceksiniz. Vergi borcunuz varsa bunu ödemek için Antalya’ya gitmek gerekir mi? Gerekmez, zira bankalar kanalı ile de vergiler ödeniyor. Örneğin EFT yapabiliyorsunuz. Çağımız bilgisayar çağı, bilgisayarlar sağolsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder