Tamer Heper Süre yasaldır
HABERİ PAYLAŞ

Süre yasaldır

Bankadan kredi aldım, taksitleri ödeyemedim, banka evimi sattırdı. Yeni malik beni icraya vermiş on beş gün içinde tahliye etmem istendi. Bu yapılan yasal mı? Ö.B.

Şu anda bilgisayarımda yanıtlamayı bekleyen 1600 civarında e-mail, bir o kadar da mektup ve faks var. Bunlar yanıtlanacak, iyi güzel de bu arada (elbette beni memnun eden bir olaydır) bir o kadar daha soru gelecek. Şimdi bunları niye yazdım. Bana böyle kısa süre içinde yanıtlanması gereken soru sorarsanız, bu süre içinde yanıt alamayabilirsiniz. Okuyucumun sorusu on beş günlük bir olay, bana yazana kadar geçen süreyi de düşünürseniz beş-on gün içinde yanıtlanması lazım ki yukarıda verdiğim rakamlar karşısında bunları okumak, tasnif etmek mümkün değil. Zamanı geçmiştir ama diğer okuyucularımı da aydınlatmak için yanıtlayayım. İhale ile gayrimenkulün satılması halinde içinde maliki veya kiracısı oturmakta ise icra müdürlüğü içinde oturana gayrimenkulü tahliye için on beş gün süre verir. Bu İcra İflas Kanunu’nun 135’inci maddesinden kaynaklanmaktadır. Yasaldır. Bu hallerde ancak gayrimenkulü alan kimse ile tahliye konusunda uzlaşarak anlaşılabilecek bir müddet süre alınarak ondan sonra tahliye yapılabilir. Bunun dışında on beş günün sonunda tahliye gerçekleştirilir. Evet bu süre çok kısadır ama yasa böyle. Sadece hacizden önce noterden tasdikli (resmi bir belge ile belgelenmiş) bir kira sözleşmesi yapmış olanlar için bu süre uygulanmaz.

Haberin Devamı

Zarar doğmayabilir

17 hissedarın ortak olduğu bir arazi için hissedarlardan biri ortaklığın giderilmesi davası açtı. Ancak bazı ortaklar kendi hisse alanına bina yapmış, bazıları yapmamış. Bunlardan hangisi zararlı çıkar? Ö.S.

Bir arazi ortak ise ortakların payı ne olursa olsun hisselerine düşen alanın yeri belli değildir. Ortaklık arazinin her yerindedir. Dolayısı ile “Bana düşen alanı kullandım” ifadesi yanlıştır. Sizinkinde de bina yapanlar yanlış iş yapmış. Nitekim dikkat edin bu binalar tasdikli bir projeye göre yasal olarak yapılmış binalar değildir. Peki paylaşmada ne olacak? Paylaşmada kural olarak mümkün olduğu kadar herkese fiilen kullandığı yerin ayrılmasına dikkat edilir. Bu sağlandığı takdirde de kimsenin zararı yoktur ancak ihtilaf giderilmiştir. Şayet paylaşmada herkese kullandığı yer verilemeyecek ise binanın bir başkasına ait parselde kalması halinde bunun değeri maddi yönden denkleştirilir. Yine bir zarar söz konusu olmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder