Tamer Heper Taahhüt telefonla olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Taahhüt telefonla olmaz

Bir telefon operatörüne borcum vardı ödeyemedim. Beni birkaç defa telefonla aradılar, kendilerine ödeyeceğimi ancak şu an için maddi imkanımın müsait olmadığını söyledim. En son aradıklarında bana, telefon konuşmalarımın taahhüt içerdiğini, bunun yerine getirilmemesinin suç olduğunu, bu nedenle savcılığa verileceğimi ve hapis cezası alacağımı söylediler. Böyle bir şey var mı? * T.B.

[[HAFTAYA]]

Bir kimsenin borcundan dolayı taahhütte bulunup da bunu yerine getirmemesi durumunda bir ceza söz konusu olabilir. Ancak bunun şartları var. İlk şart, borçlu hakkında icra takibi yapılmış olacak, sonra borçlu icra dosyasına gelip taahhütte bulunacak, şayet taahhüt dört taksitten fazla ise alacaklı gelip bu taksitlendirmeyi kabul edecek ve sonuncu şart, borçlu taksit taahhüdüne uymayacak.

Haberin Devamı

Bu halde hapis cezası vardır ancak hapis cezası verildiğinde borç ödenirse hapis cezası çektirilmez. Görüldüğü gibi öyle telefonda, “Param olduğunda öderim” veya “Üç gün sonra öderim” gibi laflar taahhüdü ihlal anlamına alınmaz. Şimdi size asıl kimin suç işlediğini de söyleyeyim. Birincisi; telefonda veya yüz yüze yapılan konuşmalar habersizce kaydedilip herhangi bir yerde aleni olarak teşhir edilirse bu suçtur.

Yani sizin konuşmanız taahhüt gibi kabul edilip adli mercilerin önüne getirilirse bu konuşmayı habersiz kaydedip açıklayanlar suç işlemiş olurlar. İkincisi; hukuken olmayacak bir hususu size tatbik edeceklerini söyleyenler bir de tehdit suçunu işlemiş olurlar ki, telefonla taahhüt, suç olmadığı için sizi bu nedenle hapise attıracağını söyleyenler ayrıca tehdit suçunu da işlemiş olur. Anlattığınız olayda suç işleyen siz değilsiniz, sizi arayanlardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder