Tamer Heper Tahsilat yapılır
HABERİ PAYLAŞ

Tahsilat yapılır

Dokuz bağımsız bölümlü bir binada daire sahibiyim. Benim dışımdaki dairelerin tek sahibi var, binada yönetici yok. Ben üst katta oturuyorum ve çatı akıyor. Diğer malik ilgilenmiyor. Bunun için ne yapabilirim? E.K.

Bir binada çatı ortak alandır. Onarım gerektiğinde bütün bağımsız bölüm malikleri bunun onarımına katılmak mecburiyetindedir. Bunu üst kat kullanıyor ben katılmam demek mümkün değildir. Yapımı için avans toplanabilir, ancak diğer malik buna katılmadığı için bunu siz yaptırıp sonra ondan talep edeceksiniz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunun için benim tavsiyem ileride uzun uzun ihtilaflara girmemek için önce bir tespit yaptırın. Çatının aktığı ve onarılması gerektiği yönünde mahkeme marifeti ile delil tespiti yaptırıp rapor alın. Ondan sonra onarımı yaptırıp diğer malike rücu edin. Bu yolla çatının onarımına diğer maliki katmış olursunuz. Bundan sonraki onarımlarda da tutumunuz bu olabilir.

Yollar kapanmamış

Bir cep telefonu aldım arızalı çıktı. Servise verdim 35 gün sonra tamir edilemez dediler ve bana eski model bir telefon önerdiler. Kabul etmedim. Ancak alırken faturaya şirket adı yazdırmıştım şimdi dava açamıyorum. Nasıl davranabilirim? B.D.

Sizin olayınızda önemli bir probleme rastlamadım. Birincisi tamiri 35 günde tamamlanmamış bir ürün değiştirilecek demektir. İkincisi sizin şahsen değiştirme talebinde veya bedel iadesi talebinde bulunmanız mümkün. Bunu kullanıcı sıfatı ile yapacaksınız. Ancak satın alanın bir şirket olduğu şirketin tüketici sıfatının bulunmadığı itirazı ile karşılaşabilirsiniz. Doğrusu bu husus daha çok hammade alımı için ileri sürülür. Tüketici mevzuatından ancak tüketiciler yararlanır. Bu itirazın kabul görmesi durumda da sizin şirket adına ticaret mahkemesinde açacağınız dava ile cihazın bedeli kadar tazminat talebinde bulunmanız mümkün olacak. Dolayısı ile hakkınızı alabileceğiniz yollar kapanmamış.

Annenize bir sorun

Babadan kalan tarlamız vardı, anneme ve biz iki kardeşe beşte bir oranında kalmıştı. Diğer hisselerle birlikte birine satıldı, biz küçük olduğumuz için tapuda işlemi annem yaptı ama bizden vekalet name falan almadı. Biz iki kardeş para da almadık. Bu tarlayı şimdi yeni malik kullanıyor. Bizim paramız ne oldu? Ç.Ç.

Haberin Devamı

Siz küçüktünüz yani reşit değildiniz, hukuki işlem yapamazdınız dolayısı ile sizin namınıza veliniz sıfatı ile anneniz yaptı. Yapılanda bir yanlışlık yok. Satış bedeli de elbette yine reşit olmadığınız için annenize verildi. Yani paramız ne oldu diye soruyorsunuz ya, işte o para annenizde. Bu paranın tamamı size harcandı mı? Para çok muydu? Artanı var mı? Bilemiyorum. Bunların yanıtı da annenizde. Annenize bir sorun bakalım, zira mesele yeni malikle sizin aranızda değil annenizle sizin arınızda.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder