Tamer Heper Takip yapılmayacak!
HABERİ PAYLAŞ

Takip yapılmayacak!

Haberin Devamı

1998’de telefonumu kapattırdım. 17 yıl sonra bir yazı geldi: "1857 TL borcun var, sana bir indirim sağladık borcunu öde aksi takdirde icra takibine başvurup mallarına haciz koyacağız." 17 sene kullanmadığım telefonuma borç çıkarıyorlar. Peki beni icraya verirlerse ben ne yapacağım? Lütfen mallarım haciz edilmeden yanıt verin. S.A.

Okuyucumun mektubuna istediği çabuklukta yanıt verdim mi bilemiyorum. Çok gecikmedim ama bildiğim bir şey var ki bugün dahi hakkında icra takibi yapılmamıştır, yapılmayacaktır, müsterih olsun. Bunu nasıl söyleyebiliyorum? Bir kere, aradan 17 yıl geçtikten sonra bir alacağın talep edilemeyeceğini herkes bilir. Genel hatları ile (bazı özel durumlarda süre farklı daha kısa olmasına rağmen) bir borç için zamanaşımı süresi 10 yıldır.

[[HAFTAYA]]

Size mektup gönderen kurumun birçok avukatı var. Onlar zamanaşımı süresinin 10 yıl olduğunu bilmiyor mu? Elbette biliyor. Yani bir cümle ile itiraz edilip sonra da bu konuda hiçbir girişimde bulunulamayacağını bile bile hiç kimse böyle bir riske girmez. Şayet böyle bir riske girerse geri alamayacağı bir seri de masraf yapacaktır. En azından bu masrafa girmez. Zira bir tek sizin için yapılacak masrafı düşünmeyin, kim bilir sizin gibi kaç kişi var. Kim bilir kaç kişi var derken bu tahmin değil, bilgi. Zira görüyorum ki, vatandaşa böyle bir mesaj gönderip korku salıyorlar ve vatandaşı korkutup alabildikleri kadar para alıyorlar. Ödemeyenler için belki baskı olması amacı ile birkaç defa daha uyarı mesajı gelebilir. Deyin ki yanıldım, gerçekten bir icra takibine muhatap oldunuz, yedi gün içinde icra takibi yapılan icra dairesine başvurup “Böyle bir borcum yoktur” demek takibin durması için yeterli. Bir ödeme emri geldi demek hemen malınız mülkünüz haciz edildi demek değildir. Bu anlattıklarım gerçekten borcu olmayanlar için. Okuyucumun durumu dışında sair okuyucularım için bir açıklama yapayım. Gerçekten borcu olup da aleyhine takip yapılanların bu konuyu araştırmadan itiraz etmelerini önermem, zira yargılamada borcun gerçek olduğu anlaşılırsa borcu yüzde 20 fazlası ile ödemek zorunda kalır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder