Tamer Heper Takipe mani yok
HABERİ PAYLAŞ

Takipe mani yok

Haberin Devamı

Hiçbir akit olmadığı halde bir akit varmış gibi sizi icraya veren kişiye karşı ne yaparsınız? Kendinizi nasıl savunursunuz? T.M.

Keşke her iş bu kadar kolay olsa. Arada hiçbir hukuki belge olmayan hallerde yapılan takip ‘ilamsız takip’ denilen ve kısaca bizlerin adi takip dediği takiptir. Yani hiçbir belge ibraz edilmez, öyle bir icra takip türü vardır. Ancak bu takip türünün de iyi bir yanı vardır. İcra dairesine gidip “Benim borcum yok, itiraz ediyorum” deyince takip durur.

[[HAFTAYA]]
Takibin yürüyebilmesi için alacaklı olduğunu iddia eden kişinin dava açarak itirazın iptalini talep etmesi lazım. Bu davada da alacağını belgelemesi gerekecek. Sizin icra takibinde beklediğiniz belgelendirme dava sırasında olacak. Herkes iddiasını ispata mecburdur, dolayısı ile icra takibini yapan bu dava sırasında alacaklı olduğunu belgelemek zorunda. Yani siz borçlu olmadığınızı ispat zorunda değilsiniz. Ancak elbette onun ileri sürdüğü delillere karşı siz de delil ileri sürebilirsiniz. Bu durumda da kaybeden taraf karşı tarafa takibin yüzde 40’ı kadar bir tazminat da öder. Takip yaparken de takibe itiraz ederken de bu husus düşünülmelidir. Sonuç olarak; icra takibi yapmaya mani yoktur ama elbette keyfi takip de yapılmamalı.

Böyle yönetim olmaz

Yönetim planında sitenin 10 yıl müddetle müteahhit tarafından yönetileceği hükmü varmış, şimdilik üç sene oldu siteyi müteahhit yönetiyor. Daha yedi senemiz var. Biz kendisinin yönetiminden memnun değiliz. Buna mani olma imkanı var mı, dava açabilir miyiz? B.Y.

Kanunlarımıza göre sitelere veya binalara yönetici bir yıl için seçilir. Öyle 10 yıl için yönetici seçilmez. Bu birincisi. İkincisi, yönetici kat malikleri kurulu toplantısında sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilir. Bir başka tür yönetici seçimi yoktur. Yani demek ki yönetim planına şart konularak belli biri veya belli bir kuruluş yönetici olarak tayin olunamaz. Bırakın 10 yılını bir yıl için bile yönetim planı ile yönetici tayin olunmaz. Anlaşıldığı gibi sizin yönetim planınızda yazılı bu hüküm ‘yok’ hükmündedir. Peki bunun için dava mı açacaksınız? Hayır, öyle akla gelen her şey için dava açılmaz, bunun çözümü davasız. Önce kırtasiyeciden bir karar defteri alıp notere tasdik ettireceksiniz, sonra sitenizde kat malikleri kurulunu toplayacaksınız, gündemde yönetici seçimi de olacak. Bu gündem maddesi ile toplanan kat malikleri yönetim planında gösterilen sayıda yönetici ve denetçi seçecek. Sitenizin yasal yönetimi böyle oluşacak. Aidatı toplayacak ve yönetim görevini yürütecek. Peki müteahhit ne olacak? Müteahhit kendi işine müteahhitliğe bakacak, site yönetimine karışmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder