Tamer Heper Talep biraz aşırı olur
HABERİ PAYLAŞ

Talep biraz aşırı olur

Haberin Devamı

Bir dairem var ama ben oturmuyorum. Binanın otoparkı var, kiracım oturuyor ama kiracımın aracı yok. Otoparka ben arabamı park edebilir miyim? P.S.

Okuyucumun sorusu hukuk fakültesindeki imtihan sorusu gibi. Gel çık işin içinden. Doğrusu bu konuda çok yaygın bir uygulamaya rastlamadım ama ortak mahaller bağımsız bölüme bağlı olarak kullanılmalı. Yani bağımsız bölümde oturanların istifadesine sunulmalı. Yoksa bina dışında oturan kat malikinin otoparktan istifade edeceğini kabul edersek buna benzer sair hususları da kabul etmemiz gerekir.

[[HAFTAYA]]
Örneğin bu binadaki kapıcının gelip bir başka binada oturan kat malikine hizmet vermesi istenecektir. Tabii bu örnek belki mübalağa gibi gelecek ama otoparkı kullanmaktan pek farkı yok. Dolayısı ile olması gereken, o bağımsız bölümde bulunan kimselerin bu yerlerden istifade etmesi gereğidir, aksi halde içinden çıkılmaz bir durum ortaya çıkar.

Gerçekten gerekli mi?


Mantolama yapmak için tüm bağımsız bölüm malikinin oyunu almanız gerekir düşüncesinde olduğunuzu, ancak kanunda bazı kararlar için beşte dört oyun geçerli olduğunun yazılı olduğunu belirtmiştiniz. Peki, 12 daireli bir binada beşte dört oyu sağlamak için yeterli oy 9 mudur, 10 mudur? Yetersiz sayıda oyla karar alınır ve işe başlanırsa nereye müracaat etmem gerekir? G.S.

Ben mantolama için tüm kat maliklerinin oyunun gerektiği görüşündeyim. Çünkü mantolama proje dışı bir işlem olacaktır ve ortak alana ve oldukça geniş bir ortak alana yapılmış bir müdahaledir. Dolayısı ile de mülkiyet hakkına mütealliktir ve herkesin muvafakatinin alınması gerektiğini ileri sürmekteyim. Ancak hatalı bir yorumla 19. maddede sözü edilen beşte dört oyla bu iş yapılacak ise 12 bağımsız bölümün beşte dördü 9.6 olur. 9 oy toplanırsa açıkça beşte dördün altında kalır. O halde üst rakamda toplanır ve 10 oy gerekir. Yetersiz sayıda oyla alınan karar uygulanmaz. Uygulamaya başlanırsa iki türlü müdahale mümkündür, birincisi belediyeye şikayet etmektir. Belediye mevzuatına göre proje dışı iş yapılamaz. İkincisi bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurup müdahalenin menini istemektir. Ancak dava bir süreç olduğundan öncelikle müdahalenin durdurulması için tedbir talep etmek gerekir. Sorunuz dışında bir bilgi. Mantolama da öyle olur olmaz biçimde yapılmaz. Hesapsız ve bilgisizce yapılan mantolama bütçeye yük olmaktan başka bir mana taşımayabilir. Bu konuda reklamlara tabi olunmamalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder