Tamer Heper Talep süresi geçmiş
HABERİ PAYLAŞ

Talep süresi geçmiş

Haberin Devamı

2004’ten 2011’e kadar çalıştığım işyerinden yedi arkadaşımla çıkışımızı verdiler. Bizler de dava açtık. Davayı kazanırsak bizi işe geri alırlar mı? Açtığımız dava hizmet tespit davası, elimizde çalışmalarımıza dair her türlü belge var, ne dersiniz? M.S.

İş mahkemesinde muhtelif davalar açılabilir. Bunlardan biri hizmet tespit davası, biri kıdem, ihbar gibi alacakların tahsili davası, bir diğeri işe iade davası... Siz bunlardan hangisini talep ediyorsanız o konuda karar verilir. Anlattığınıza göre çalışma sürelerinizin tespiti ile bu günlerin çalışma süresine sayılması talebi ile açılmış bir dava var.

[[HAFTAYA]]

Elinizdeki belgelerle bu çalışma süresini belgelediğiniz takdirde bu süreler çalışma günleri olarak kabul edilecek ve prim ödeme gün sayısına katılacak. Ancak bu davada sizin işe iadeniz konusunda bir hüküm verilmeyecek. Bugün artık işe aide konusunda da talepte bulunma imkanınız yok zira talep süresini geçirmişsiniz. İşten ayrılma tarihiniz 2011, işe iade talebi ise bir ay içinde olmalıydı, dolayısı ile artık işe iade talebiniz mümkün değil, siz tespit davasını sürdüreceksiniz. Bu arada kıdem tazminatı alacağınız var ise bunun için talep süreniz geçmedi, bugün kıdem tazminatınızı ve varsa sair alacaklarınızı ayrı bir dava ile talep edebilirsiniz, zira yine bu davada sizin alacaklarınız hükme bağlanmayacak. Buna göre hareket edin, bu davada elinizde olduğunu söylediğiniz belgeleri delil olarak kullanın.

Şuyulandırma demek mi?

2006’da bir arkadaşıma ipotek karşılığı kredi çektim. Sonra araziler toplulaştırıldı. Bu durumdaki arazi satılamazmış. Benim durumum ne olur? B.T.

Acaba doğru mu anladım, bir arkadaşınız kredi alacaktı, siz arazinizi ipotek ettiniz yani bankaya teminat olarak gösterdiniz arkadaşınız böylece kredi aldı. Bu kısım doğru ise arkadaşınızın 2006’da aldığı borç acaba hâlâ ödenmedi mi? Bitti ise ipotek kaldırılır. Bunu da herkes bilir, karışık bir problem değil. Peki ipotekli olarak satılır mı? Bu konuda tereddüt olabilir. Bir gayrimenkul ipotekli olarak satılabilir ancak üzerindeki ipotekle. Ancak anlamadığım ikinci husus arazilerin toplulaştırılması. Bu neye denk geliyor? Tevhit dediğimiz birleştirme mi yani şuyulandırma mı? Yani birkaç parseli birleştirilip tek parsel haline getirme mi? Bu halde ipotek kalkmaz. ‘Satılamaz’ sözünün nedenini anlamadım, çünkü tabirlere yabancı kaldım, isterseniz bir meslektaşımla bu konuyu konuşun da karşılıklı anlaşamamazlıktan dolayı bir zarara uğramayın. Ayrıca benim düşündüğüm gibi bizim tabirle şuyulandırma yolu ile bir tevhit söz konusu ise yeni parseldeki hissenizi satmanızda hukuki değil ama fiili bir engel olacaktır. Zira diğer ortağın öncelikle alım hakkı devreye girecektir. Bütün bunları bir meslektaşımla değerlendirmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder