Tamer Heper Taleple bağlı
HABERİ PAYLAŞ

Taleple bağlı

Haberin Devamı

Bir icra takibine maruz kaldım. Benden oturduğum dairenin aidatı isteniliyor bir de senelik yüzde 60 faiz talep ediliyor. Memleketimizde böyle bir faiz var mı yoksa bir yazım hatası mı yapılmış? Buna karşı ne yapabilirim? S.L.

Yok, elbette böyle bir faiz yok. Ancak sizin olayınızda kavramlar karışmış. Şöyle: Bugün yasal faiz senelik yüzde 9, bunun dışında herhangi bir sözleşmede daha yüksek faiz kararlaştırılmışsa buna uyulur. Bir apartman aidatı için herhangi bir yerde daha yüksek faiz anlaşması olmaz. Bunun için de sizin geciken aidatınızın senelik yüzde 60 faizi olmaz.

[[HAFTAYA]]

Ancak bu talebe neyin sebep olduğunu tahmin edeyim. Kat mülkiyeti mevzuatında, ödenmesi gereken giderlerin zamanında ödenmemesi durumunda aylık yüzde 5 gecikme tazminatı ilave edileceği hükmü vardır. Ancak dikkat edin bu, faiz değildir gecikme tazminatıdır. Bir kat maliki ödemesini geciktirdiğinde kendisinden aylık yüzde 5 gecikme tazminatı talep edilebilir ki bu senelik yüzde 60’a gelir. Sizden istenilen gecikme tazminatı olsaydı, senelik yüzde 60 gecikme tazminatı ile bunun ödenmesi istenilebilecekti. Ancak bunun adı faiz değildir, zira hukukumuzda faiz kavramı ayrı, gecikme tazminatı kavramı ayrıdır.

“Ne fark eder aynı şey değil mi?” diyemeyiz çünkü ikisi aynı şey değildir. Bir ihtilafta, talep eden kendi talebi ile bağlıdır, ya gecikme tazminatı ister ya da faiz ister. Faiz istediyse “Ben gecikme tazminatı demek istedim” diyemez. Geleyim size; sizden senelik yüzde 60 faiz istenildiyse artık talep faizdir ve senelik yüzde 60 faiz yoktur, buna itiraz edeceksiniz. Bir de gerektiğinde “Faiz demiş ama gecikme cezası demek istemiş” görüşüne karşı çıkacaksınız, talep eden ne talep ettiğini bilmeli, zira herkes talebi ile sıkı sıkıya bağlıdır. Kullanılan kelime ‘faiz’ ise senelik yüzde 9 olarak hesap edilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder