Tamer Heper Talip mirasın taksimidir
HABERİ PAYLAŞ

Talip mirasın taksimidir

Haberin Devamı

Dedem öleli 30 sene oldu. Beş çocuğu vardı ve tek mirasçı bunlardı. Beş çocuktan ikisi hissesini adi senetle bir kardeşe sattı, o bir kardeşin hissesi üç oldu. Şimdi ortaklığın giderilmesi için dava açacakmış. Bize henüz bir dava dilekçesi gelmedi ama buna itiraz etmemiz mümkün olur mu? S.Z.

Dedenizden kalan malvarlığını mektubunuzda saymışsınız. Bunlar içinde bölüşülebilir gayrimenkuller olduğu gibi bölüşülemeyecek olanlar da var. Şimdi siz ‘İtiraz olur mu?” diye sorduğunuz için gayrimenkullerde bölüşülemeyecek olanları da hatırlatma ihtiyacı duydum. Şayet ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açıldı ise veya açılacak ise “Ortaklığın giderilmesini istemiyoruz” deseniz bile bu talep kabul görmez.

[[HAFTAYA]]

Bir kişi bile bu davayı açsa bu davaya bakılır ve öncelikle beş kardeş arasında bölüştürülüp bölüştürülemeyeceğine bakılır. Bölüştürülme imkanı olanlar bölüştürülür, bölüştürme imkanı olmayanların satışına karar verilir. Ancak hani iki kardeşin hissesini alıp üç hisseye sahip olan kardeş var ya aslında o üç hisseye sahip değil. Zira miras olarak kalan mallar babanız ve kardeşlerine elbirliği mülkiyeti olarak kaldı. Yani herhangi bir ortak kendi hissesi için dahi olsa satış işlemi yapamaz. Yani bu kardeş halen bir hisseye sahip. Bu birinci tespit. Bir de ikinci tespit var. Ortaklığın giderilmesi davası bir birim için talep edilir, bir daire bir arsa vs. Tüm tereke için ortaklığın giderilmesi talep olunmaz. Böyle bir talep mirasın tasfiyesi talebidir ki dava konusu tüm miras olduğu için miras ortaklar arasında taksim edilir. Değerlerine göre bölüştürülür. Şayet tüm tereke için ortaklığın giderilmesi talep olunursa işte bu yönde bir itiraz mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder