Tamer Heper Tapu dairesine başvurun
HABERİ PAYLAŞ

Tapu dairesine başvurun

On bir hisseli bir arsanın sahipleri olarak bu yere bina yaptık ama kat irtifakı yok. Şimdi kurmak istiyoruz, nereye başvuralım, nasıl kuralım? Ş.K.

Siz kat irtifakı kurmak istiyorsunuz ama kuramazsınız. Zira: Önce bir açıklama yapayım sonra ne yapmanız gerektiğini söyleyeyim. Efendim, Kat Mülkiyeti Mevzuatı’nda aslolan kat mülkiyeti kurulmasıdır. Bu halde bağımsız bölümlerin tek tek tapusu olur, bağımsız bölümler yine tek tek satılma imkanına kavuşur. Ancak kat mülkiyeti kurulurken binanın tamamen bitirilmiş olması ve iskan izninin alınmış olması şarttır. Bu iş tamamlanana kadar bir geçiş dönemi olmalıdır. Bu geçiş dönemi de kat irtifakı tesisi sureti ile olur. Yani kat irtifakı nihai amaç değil bir geçiş dönemidir. Bina ortada yokken, sadece elinizde tasdikli proje varken bile kurulabilir ama inşaat bittikten sonra kurulmaz. Artık isken izni alınır ve doğrudan doğruya kat mülkiyetine geçilir. Yani demek istediğim o ki, siz içinde oturulmaya başlanılmış bir binada kat irtifakı kuramazsınız ama kat mülkiyeti kurarsınız. Bunu da tapu dairesinde yaparsınız. Bunun için vaziyet planı, mimari proje, arsa paylarını gösterir liste, yönetim planı ve iskan izni ile hep birlikte tapu dairesine başvurmanız gerekecektir.

Haberin Devamı

Yanlış biliyorsunuz

Babamın Ankara da hisseli bir arsası var. Arsa tapulu ama belediye bu yerin hazineye ait olduğunu söylüyor. Üzerinde evi var ama ev için belediyeye ecrimisil ödüyor. Ama ortakların kendi evleri var, onlarınki hazine arazisinde değil. Bina yapalım diyoruz ortaklar katılmıyor. Babam bu nedenle hastalandı kalp pili ile yaşıyor. Bu işi nasıl halledeceğiz? S.K.

Bir problemi halletmek için önce teşhis koymak lazım, ancak anlattıklarınızdan bir şey anlamadım ki teşhis koyup tedavi edelim. Anlaşılmayan hususlar şunlar. Birincisi ortak bir gayrimenkulde ortaklardan bir kısmı hazine arazisinde olup diğerlerinin olmaması mümkün değil. Sonra elinizde tapu var ama arazi hazinenin, bu da olmaz. Ya sizindir veya hazinenin. Tapusu varsa sizindir. Dahası da var. Mademki bu yer hazinenin peki belediye ne hakla sizden ecrimisil alıyor? Bu da olmaz. Bütün bunları ne için anlattım? Şunun için: Siz bu arsa hakkında yanlış şeyler biliyorsunuz. Önce doğruyu öğrenin. Sonra probleminizi çözelim, tamam mı?

Haberin Devamı

Şartları var

Kredi kartı borcum var ama ödeme gücüm yok. Malvarlığım da yok. Bu halde ödemede acze düştüğümde hapis cezası alır mıyım? T.K.

Bir kimsenin adi borcundan dolayı hapis cezası alması söz konusu değildir. Bu yanıtı adi borcu nedeni ile verdim. Bazı hallerde hapis cezası verilir. Örneğin borcunuz kesinleşir ve de siz borcunuzu taksitlerle ödeme konusunda şekil şartına uygun olarak icra dosyasına taahhüt eder de taahhüdünüzü ihlal ederseniz hapis cezası var. Veya mallarınız haczedilir, size yedd-i emin olarak bırakılır ve siz de malları kaçırırsanız hapis cezası vardır. İşte bu ve buna benzer hallerde hapis cezası vardır ama sadece borcunuz olduğu için hapis cezası almazsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder