Tamer Heper Tapular ortaklar adına çıkmalı
HABERİ PAYLAŞ

Tapular ortaklar adına çıkmalı

Haberin Devamı

104 bağımsız bölümlü inşaat yapan bir kooperatifin ortaklarıyız. Kooperatif inşaatları kaba olarak tamamladı, kura çekimi yapıldı sahipleri belli. Bunlardan büyük bir kısmı ince inşaatı tamamladı girdi evine oturdu. Bir kısmı hiç el sürmedi. Ancak bitirenlerin tapusu halen kooperatif üzerine, bunlar tapusunu alabilirler mi? Tamamlamayanların bulunuyor olması kooperatifin feshine engel mi? A. B.

Kooperatifler bir gaye için kurulur ve ortaklarına yarar sağlama amacı güder, yani kâr amaçlı bir kuruluş değildir. Kooperatiflerin amacı hasıl olduktan sonra da kooperatif fesholunmalıdır. Sizin kooperatifiniz ortaklarına kabada teslim mesken yapmak üzere kurulmuşsa anlattığınız olay karşısında fesholunabilir. Sizin kabadan teslim etti ve tapuları kooperatif adına çıkarıldı dediğinizden ben kat irtifak tapularının alındığı anlamını çıkarıyorum.

[[HAFTAYA]]

Kat irtifak tapularının çıkarılmış olması hallerinde tapuların ortaklar adına çıkarılmasında hiç mahzur yoktur. Hatta kabası halinde olanların da kurada adı geçenler adına tapularının kat irtifak tapusu olarak kendileri adına çıkarılmasında mahzur yoktur. Neticede amaç gerçekleşmişse de genel kurulun kararı ile fesih kararı alınır bu iş biter. Ancak unutmayın ki asıl amaç kat irtifak tapusu ile oturmak değil kat mülkiyetine geçmektir. İnşaat yaygın inşaat ise bitirilen bölümlerde kat mülkiyetine de geçilebilir. Ancak tek blok halindeki inşaatlarda blok tamamlanmadan kat mülkiyetine geçilmez. 104 bağımsız bölüm sözü yaygın bir inşaat olduğu izlenimini verdiği için bitirilen bloklarda kat mülkiyeti de kurulabilir. Tabii kooperatifin feshinin olabilmesi için ilk şart tüm tapuların hak sahipleri adına tescil olunmasıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder