Tamer Heper Tazminat isteyin
HABERİ PAYLAŞ

Tazminat isteyin

Dededen kalma tarlalarımız var. Ancak gerek dedem gerekse kardeşleri öldü. Tarlaları çocukları kullanıyor. Ancak hisseli olmasına rağmen tamamını kullanıyorlar. Buna hakları var mı? Bizden izin almaları gerekmez mi? Ç.

Ortak olunan bir gayrimenkulde ortakların bu yerin her yerinde ortaklığı vardır. Ortaklar bu köşe benim, karşı köşe senin diyemezler. Kullanma sırasında birlikte karar vererek tasarruf edebilecekleri yerleri belirleyebilirler ama bu hukuki bir bölünme değildir.

[[HAFTAYA]]

Bir ortak ise tek başına tamamına sahip çıkamaz. Ancak kullandı ise geri dönüş imkanı bulunmayacağına göre; kullanmayan ortaklar, kullanandan ecrimisil talep edebilirler. Ecrimisil, bir kullanma tazminatıdır, daha doğrusu bir kullanamama tazminatıdır. Geçmiş beş yıllık ecrimisil talep edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sona yakınsınız

Geçen günkü bir yazınızda önemli bir meseleyi açıklamıştınız, bu mesele çok kimseyi ilgilendiriyor. Bizim daire sahibi olduğumuz binada iskan alınmamış. Nedenini araştırdım, bina çatı seviyesinde bırakılmış onun içinmiş ama biz bu yüzden çok yüklü su ve elektrik parası ödüyoruz. Bunun halli mümkün değil mi? Örneğin ben daireme oturma izni alamaz mıyım? Z.E.

Sorunuz elbette önemli. Bizde inşaatların yaklaşık yüzde 80’i eksik, kaçak, proje dışı. Bunların toplumsal bir mesele haline geldiğine eminim çünkü konuyla ilgilenen kamu kurumu yok. Ne için yok? Bu konu ile ilgilenecek resmi kurumun tabi olduğu parti yarın sizden oy isteyecek. Sizin binalarınız mühürlense veya yıkılsa o partiye oy vermeyeceksiniz. Onun için de suskun kalmayı tercih ediyor. Neden seçimler öncesi gecekondu yapımında patlama yaşanır? İşte bunun için. Sizin kendi daireniz için müstakil iskan izni almanız mümkün eğil. Onun için binanın tamamlanması şart. Mademki çatı seviyesinde kalmış ve başka bir eksiklik görülmemiş. O halde ya müteahhide baskı yapıp çatıyı tamamlatacaksınız veya kat malikleri birlik olup sizler tamamlayıp iskan iznini alacaksınız, kat mülkiyetini kuracaksınız, sonra müteahhide rücu edeceksiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder