Tamer Heper Tebligat mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Tebligat mümkün

Kayınvalidem üç dükkan ve altı meskenden oluşan dokuz bağımsız bölümlü bir binada üç dükkan bir meskenin sahibi. Bu dairelerden biri eşimin biri de baldızımın. Bina kat irtifak tapuludur. Binada yapılması gereken işler vardır ama diğer kat maliklerinden biri Almanya’da diğeri Avustralya’dadır. Biz yönetim planı yapıp binada bakım ve onarım yapmak üzere toplanıp karar alalım istiyoruz ama bu kişilere tebligat yapamıyoruz. Dairelerde kiracıları var. Kat maliklerine nasıl tebligat yaparız. Toplantıya ben vekil sıfatı ile katılabilir miyim? M.E.

Haberin Devamı

Öncelikle bir noktayı düzelteyim. Sizin toplantıda yapacağınız şey yönetim planı değil işletme projesi. Zira sizin bahsettiğiniz binada kat irtifakı var. Kat irtifakı kurulurken yönetim planı sunma mecburiyeti var. Bu nedenle tapu dairesinde zaten binanın yönetim planı mevcut. Ancak her yılki kat malikleri toplantısında yapılan yönetim planı değil işletme projesi.

[[HAFTAYA]]

Yani önünüzdeki bir yıl içinde yapılacakların ve ödeneceklerin planı. Dolayısı ile sizin binada işletme projesi yapılacak. Şimdi devam edelim. Sizin binada kat malikleri arasında dışarıda olanlar var. Bunlar yöneticiye dışarıdaki adreslerini yazılı olarak bildirmek zorunda. Bu bildiriyi yazılı olarak yapmayan kimselerin dairesinde oturanlara tebligat yapılarak toplantı düzenlenir. Bahsettiğiniz dairelerde kiracı olduğuna göre tebligatı kiracılara yapacaksınız. Toplantılara vekil katılabilir. Siz eşinizden alacağınız vekaletname ile toplantıya katılabilirsiniz. Vekil olmak için kat maliki olmak şart değil. Başka sorularınız da var ama yerimin izin verdiği kadarı ile diğerleri başka güne kaldı.

İskan izni lazım

Bir sene önce oğlum irtifak tapulu bir daire aldı. Binanın su hariç elektrik gaz abonelikleri tamamlandı ama müteahhit halen müstakil tapu almadı. Bunu alması için zorlayabilir miyiz? M.A.

Okuyucumu teselli edecek ise önce şunu söyleyeyim. Anlattığından anladığım kadarı ile irtifak tapulu daireden kastettiği kat irtifak tapusu. Kat irtifak tapusu da önemlidir. Bunun elinizde olması yeterli teminattır. Bu nedenle müsterih olun. Şimdi devamına geleyim. Kat irtifak tapusu ile daireler alınır-satılır. Bu tapu yasal tapudur, bağımsız bölümün malikini gösterir. Ancak aslolan kat mülkiyet tapusudur elbette. Kat irtifak tapusu bir geçiş dönemidir. Ancak elektrik-gaz bağlanmakla kat irtifakından kat mülkiyetine geçilmez. Kat mülkiyetine geçiş için iskan izni alınması lazım. İskan izni alındıktan sonra kat mülkiyeti tapusu talep edilebilir. Bu halde de şayet bağımsız bölümler sizin olayınızda olduğu gibi birilerine kat irtifak tapusu ile satıldı ise kat mülkiyetine geçme işlemini artık kat irtifak tapusu sahipleri yapacaktır. Tatbikatta bunu vekalet alarak müteahhitler yapmaktadır veya daireleri kat irtifak tapusu ile satıp kayıplara karışmaktadır ve o bina kat irtifak tapusu ile kullanılmaktadır, bu da memleketimizin gerçeğidir ki elbette böyle olması istenmez.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder