Tamer Heper Tedbir kararı almaya bakın
HABERİ PAYLAŞ

Tedbir kararı almaya bakın

Haberin Devamı

Kira sözleşmesinde kiracının tahliyeden üç ay öncesinden daireyi kiracılara gösterme mecburiyetini öngören madde var fakat kiracı çıkacağını söylemesine rağmen daireyi kimseye göstermiyor. Bunu nasıl sağlayabilirim? S.U.

Doğrusu vereceğim yanıt sizin için hukuki bir çözümdür ama tatbikatta çözüm olacak mı, tereddütteyim. Peşinen canınızı sıkmayayım da nedenini açıklayayım. Herkes altına imza attığı sözleşmenin hükümlerine uymak zorundadır. Dolayısı ile sizin kiracınız da bu sözleşme hükümlerine uymalıdır. Peki sizin olayınızda olduğu gibi uymazsa ne olur?

[[HAFTAYA]]

Sözleşme hükümlerine uymayan kimseler için yargıya başvurulur. Sizin yargıya başvurunuz tedbir kararı talebi ile olur. Mahkemeye başvurursunuz, kira sözleşmesini ibraz edersiniz, dairenin taliplere gösterilmesi için tedbir kararı verilmesini istersiniz, mahkeme size haftanın belli günü ve belli saatleri arasında dairenin taliplerine gösterilmesi için karar verir. Daha doğrusu vermelidir. Peki ya mahkeme size, “Dosya üzerinden karar vermem, tarafları dinleyeceğim” derse! İşte üç ay gitti bile. Peki mahkemenin dosya üzerinden karar verdiğini kabul edelim.

Bu kararı elinize alıp kapıya dayanamayacaksınız. Bunu icra dairesine ibraz edeceksiniz ve icra dairesi marifeti ile tatbik edeceksiniz. İyi ama şehrimizde icra memurları 15 dosya ile hacze çıkıyor, sizin binanıza her hafta gidip iki-üç saat bekleyip gelenlere kapıyı açık tutacak mı? Zor. Ancak mahkeme kararına rağmen gelen taliplere göstermede güçlük çıkaran kiracınız aleyhine, bu nedenle uğradığınız zararı tazmin etmesini isteyebilirsiniz ama bu nedenle uğradığınız zarar nedir, ne kadardır? Tespiti de ispatı da zor. İşte yazımın başındaki tereddüdüm bunlardandı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder