Tamer Heper Tedbir talep edin
HABERİ PAYLAŞ

Tedbir talep edin

Yapılmakta olan bir inşaatta daire satın aldım. Parasını ödedim ama inşaat bitmesine rağmen bana hala tapu verilmedi. Bana ait daire bir başkasına satılabilir mi? Ben daireme nasıl sahip olacağım? Y.L.

Probleminiz ne kadar yaygın tahmin bile edemezsiniz. Yanıtım biraz uzun olacak. Birincisi satın aldım lafı pek bir şey ifade etmiyor. Satın almak demek tapuda işlem yapıp dairenin tapusunu almak demek. Sizinki satış değil olsa olsa satış vaadi. Satış vaadi de şekle bağlıdır. Bu birinci kademe. Geleyim ikinci kademeye. Şayet satış vaadi geçerli bir sözleşme ise ve satıcı dairenizi teslim etmiyorsa dava açarak tescil talep edeceksiniz. Ancak dava açtığınızda halen daireniz bir başkasına satılmamış ise daire üzerine tedbir talep edeceksiniz ki bir başkasına satılmasın. Sonra dava görülecek ve sözleşmeniz geçerli ise ve şartlar oluşmuş ise dava yolu ile adınıza tescil yapılacak ve karar alacaksınız. Ancak davanız uzun sürer. Bu nedenle tedbir talep etmeyi unutmayın, bu hallerde mahkemeler tedbir kararı veriyorlar. Şayet bugüne kadar bir başkasına satıldı ise ve siz satış vaadini tapuya şerh vermediyseniz duruma göre olsa olsa satıcıdan ödediğiniz bedeli talep edeceksiniz.

Haberin Devamı

Para varsa alınır

2006’da alacaklı olduğum kişiden senet almıştım, ödemedi. Bunu hukuki takip için bir avukata verdim. Avukat takibe başladı ama bir sonuç yok. Neticede, “Ben bu parayı tahsil edemiyorum” dedi ve belgelerimi iade etti. Ben ne yapmalıyım? D.K.

Değerli okuyucum, bir alacağın tahsili için adli mekanizmaya başvurmak demek bu alacağın mutlaka tahsil edileceği anlamına gelmez. Sadece olayı hukuki cepheye yansıtmak anlamına gelir ki bu halde kanunların alacaklıya tanıdığı haklar kullanılır. Ama bunun sonucunda da bu para mutlaka alınacaktır demek doğru değildir. Bir avukat, hukukun tüm imkanlarını kullanır ama sonuçta tahsil kabiliyeti yoktur, tahsilat gerçekleşmez. Bir borçlunun cebinde parası, elinde malı varsa alırsınız, yoksa yapılacak bir şey yoktur. Veya borçlu kayıplara karışmıştır bulamazsınız yine yapacak bir şey yoktur. Demek ki sizinki de öyle olmuş. Borçlu kayıpsa veya ortada olup malı mülkü yoksa avukatın da sizin de yapacağınız bir şey yoktur. Şirketler aciz vesikası alıp bunu ticari defterlerine öyle yansıtır. Vatandaş da aciz vesikası alıp bekleyebilir ama para yoksa vatandaş sineye çeker.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder