Tamer Heper Tek sözleşme yeter
HABERİ PAYLAŞ

Tek sözleşme yeter

Haberin Devamı

İşyerimi 2010 yılında beş yıllığına kiraya vermiştim, bu yıl yenilemek lazım, kiracı yeni sözleşme yapmamıza gerek yok diyor. Böyle bir durumda sözleşme fesholur mu? Kiracımı 2020’de çıkarabilir miyim? M.Y.

Bu, son günlerde en çok sorulan soru. Çünkü 10 yıllık kiracının tahliyesinde sağlanan kolaylık yeni benimsenmeye başladı ama elbette arkasında soruları da beraberinde getirdi. Kira sözleşmesi dönem olarak bittiğinde yenisini yazılı olarak yapmak şart mı? Bu konu yeni değil, çok eskiden beri düzenlenmiştir. Mesele şöyledir: Kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracı tarafından süresinde fesih ihbarı yapılmamış ise sözleşme aynı şartlarla birer yıl olmak üzere kendiliğinden uzar. Bu durumda yeniden yazılı sözleşme yapma mecburiyeti yoktur.

Önceki kira sözleşmesinde bulunan maddeler geçerlidir. Bir tek kira bedeli değişikliğe uğrayabilir. Hatta son yasa değişikliği ile ne yazık ki yeniden yazılı sözleşme yapmak kiralayanın aleyhine durum yaratabilir hale gelmiştir. Bence bu yasanın istediği durum değildir yorum hatasından kaynaklanmaktadır. Yani sözleşmenin bitiminde yeni bir yazılı sözleşme yapma ihtiyacı yoktur, peki yapılırsa ne olur?

Son yıllara kadar olumlu veya olumsuz bir etkisi olmazdı. Ama yeni borçlar kanunu yürürlüğe girip “10 yılını dolduran kiracının kira sözleşmesi fesholunabilir” hükmü gelince, 10 uzama yılının hesaplanması gereği duyuldu ve Yargıtay, son yazılı sözleşme tarihini 10 yılın başlangıcı kabul etti. Yani beş yıl sonunda kiracı ile yeniden beş yıllık yazılı bir sözleşme yaparsanız, 10 yılın hesabı ikinci sözleşmedeki beş yılın sonundan itibaren hesaplanacaktır. Yargıtay bu görüşte. Ben ise bu görüşte değilim ama elbette sizler Yargıtay'ın görüşüne tabisiniz ve bir gün Yargıtay görüşünü değiştirene kadar bu şekilde uygulanacak. Benim görüşüm ise arada yapılan yazılı sözleşme yeni bir sözleşme değildir, aynı şartlarla uzama amaçlıdır, dolayısı ile on yıllık sürenin başlangıcı için ilk sözleşme esas olmalıdır. Okuyucuma gelince... Arada bir yerde yeniden yazılı sözleşme yapmaz ise kiracısını 2025 yılında tahliye edebilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder