Tamer Heper Tescili yanlış yapıyorlar
HABERİ PAYLAŞ

Tescili yanlış yapıyorlar

Binamızın altında dükkan var. Tapuda bu yer için ‘kahvehane’ yazılmış. Bir süre böyle çalıştıktan sonra bir ara bilgisayar dükkanı oldu ama şimdi yine kahvehane yapıldı. Belediyeye başvurduk fayda etmedi, şimdi kahvehane olarak çalışıyor. Buna mani olmak istiyoruz, ne yapabiliriz? T.Y.

Şimdi bir de bu çıktı. Çıkan ne? Anlatayım. Kat mülkiyetine konu binalarda bağımsız bölümlerin ne maksatla kullanılacağı tapuda görülür. Meskendir, işyeridir veya depodur. Meskenler ailece oturmak için kullanılır bu malum. İşyeri ise iş için kullanılır bu da malum. Bir de kanunda yazılı işler vardır ki bir kısmı meskenlerde yapılamaz, bir kısmı da işyerlerinde kurulamaz. Bunların dışında şeyler için kullanılır. Bir dükkan işyeri olarak tescil edilir, dolayısı ile burada yasaklanan işler dışında her şey yapılır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak işyerleri ‘bakkal’ ‘manav’ diye vasıflandırılamaz. Bunu açıkça yasaklayan bir hüküm görülmezse de hukukun mantığına aykırıdır. Örneğin fırın yazdınız, o yer bina yıkılana kadar fırın mı olacak? Ya o muhitte fırına ihtiyaç kalmazsa veya belediye fırın için ruhsat vermezse ne olacak? O yer boş mu kalacak, başka bir iş yapılamayacak mı? Bu olamaz. Dolayısı ile tescil ‘işyeri’ olarak yapılmalıdır. Öyle ‘bakkal’ ‘manav’ ‘kasap’ gibi tescillerde ise bu yerin işyeri olduğu kabul edilmelidir. Sizinkine gelince. Sizinki de işyeridir. İşyerleri içinde kahvehane yasaklanmamıştır. Ancak kahvehane gürültüden veya başka nedenlerden çekilmez hal aldı ise mahkemeden önlem istenir veya Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 25. maddesinin tatbiki istenilerek bu yerin mülkiyetinin kat sahiplerine geçmesi talep edilir. Ancak ne yazıkki bu talepler bugüne kadar çok da kabul görmemiştir, bunu da üzülerek söyleyeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder