Tamer Heper Toz duman
HABERİ PAYLAŞ

2005’te bir konfeksiyon atölyesinde iki ay çalıştım. Bu sırada sigortalı gösterildim. Sonra üniversiteyi kazanıp işten ayrıldım. Geçen sene okuldan mezun oldum ama bir sürprizle karşılaştım, benim çalıştığım işyerini mahkemeye vermişler, beni de. Yolsuz sigorta yapmışız? Şimdi dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilikle suçlanıyoruz. Millet SSK ile ilgili yasa değişmeden bebeğini bile sigortalı gösterdi, ben iki ay çalıştım kabahatli oldum. Bu adalet midir? O.D.

Değerli okuyucum öyle bir dönem yaşıyoruz ki toz duman içinde. Kim ne yapıyor, kim kimi kandırıyor, kim kimden menfaat sağlıyor, kim masum kim suçlu, birbirine karıştı. Bir insanın çalışmasının sigortalı olarak gösterilmesi yasa hükmü. Göstermemek suç ama bakın yasanın emrini yapanlar ceza tehdidi altında.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Evet yargılama sonucu belki suçlu bulunmayacaksınız ama “Ben mahkemeye veririm, o gitsin suçsuzluğunu ispat etsin” diyen bir dönem yaşıyoruz. Çağdaş hukukta kimse suçsuzluğunu ispatlamak için uğraşmaz, tam tersine suçlu olduğunu iddia edenler suçu ispatlamak zorundadır. Evet, bebeklerini sigortalı gösterenler oldu, onlar alnı ak dolaşıyor, sizler suçlanıyorsunuz. İşte neticede işler mahkemelere yani bağımsız hakimlere kalıyor ve hatırlatayım işte bağımsız yargı diye bağırışımızın nedeni bu. Umarım sonuçta bağımsız yargı gerekeni yapacaktır ama bir meslektaşımızın yardımını almayı da ihmal etmeyin.

SGK’ya sorun

1988’den beri çalışmam var ancak bu tarihlerde işyeri çalışmalarımı SSK’ya bildirmemiş. Sonra 1998’de iş değiştirdim, o tarihten itibaren SSK’lı oldum. Şimdi çalıştığım işyerinden ayrılmak istiyorum. Ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? E.T.

Artık biliyorsunuz, kıdem tazminatı alarak kendi isteği ile işten ayrılmanın şartları var. Bunlardan biri de emekliliği haketmek. Emekliliği haketmenin de şartları var. Belli süre çalışmak, belli gün prim ödemek gibi. Sadece çalışma yıllarını bildirerek emekliliğin hakedilip edilmediğini söylemek yanlış olur. Bunun en sağlıklısı Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurmaktır. Emeklilik şartlarınız tamam ise SGK size bir yazı ile bunu bildirir, siz de işyerine ibraz ederek işten ayrılacağınızı söyler kıdem tazminatınızı alırsınız. Benim tavsiyem bu yönde davranmanızdır. Zira 1988-1998 arası SSK’ya bildirim yapılıp yapılmadığı belli değil. Bu süre emekliliğinizi etkileyecek çok önemli ve uzun bir süre. Dolayısı ile sorunuzun sağlıklı yanıtı SGK’dadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder