Tamer Heper Tüm mirasçılar imzalamaz
HABERİ PAYLAŞ

Tüm mirasçılar imzalamaz

Babam 2011 yılında vasiyetname yaptı. Bana, zaten benim olan ama birtakım nedenlerle babamın üzerine yaptığım evi ve köydeki tarlayı bıraktı. Vasiyetnameyi noterde yaptı ve notere bir de sağlık raporu verdik. Babam 2012 yılında öldü. Kardeşlerim bana karşı dava açtı. Avukata danıştım, “Olabilir, bunu yaparken kardeşlerine danışmamış” dediler. Vasiyetname yaparken kardeşlere danışma diye bir şey var mı? H.K.

Babanızın üzerine daireyi niye yaptığınızı bilemiyorum ama bilinen bir şey var ki babanız öldüğünde bu daire onun adına olduğuna göre terekeye dahildir. Sonra size tarla da vasiyet etmiş, bunlar da terekeye dahil. Şimdi burada bakılacak husus size vasiyet ettiği (ki sizin olaydaki vasiyete muayyen mal vasiyeti denilir) mallar, kardeşlerinizin mahfuz hissesine tecavüz ediyor ise onların mahfuz hisselerini talep hakları var. Şayet size vasiyetname ile yapılan bağış onların mahfuz hisselerini aşıyor ise miras paylarını değil, mahfuz hisselerini talep hakları var.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Evlatların mahfuz hissesi, miras payının yarısıdır. Yani babanız size mal bırakmasaydı da malvarlığı mirasçılar arasında paylaşılsaydı kardeşleriniz ne alacak idi ise şimdi bunun yarısını alacaklar. İşte kardeşiniz bu hisseyi talep edebilir. Ancak bunun için bir hesap yapılması lazım. Bakalım size bırakılan mallar, onların mahfuz hissesini aşıyor mu? Sonra kardeşlerinizin dava açmasına neden olabilecek ikinci husus, babanızın vasiyetname yaptığı tarihte akıl hastalığına sahip olup olmadığı hususudur.

Bunun için doktor raporu olduğuna göre bu hususta elleri fazla güçlü değil. Sonra size söylenen sözün ne anlama geldiğini anlamak için şuna bakmak lazım. Acaba size bilgi veren meslektaşlarım bir miras taksim sözleşmesini mi kastettiler? Zira miras sözleşmelerinde tarafların imzası aranır bu tamam ama vasiyetnamede mirasçıların imzası aranmaz.

Sadece miras bırakan vasiyetnameyi yapar ve imzalar o kadar. Elinizdeki vasiyetnameyi bu bilgiler ışığında değerlendirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder