Esra Karayel Türk Lirası izlenecek
HABERİ PAYLAŞ

Türk Lirası izlenecek

Borsa İstanbul hem yurtiçi hem de yurtdışı dinamiklerin etkisinde kalarak dalgalı hareketine devam etti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks haftaya stresli başladı. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P tarafından Türkiye’nin kredi not görünümünü (pozitiften durağana indirmesi) değiştirmesi, bir miktar satışları getirdi. Endeks 65 bin seviyesini iki kez geçmeyi denedi.

Yurtdışı takip edilmeli

Asya ve Avrupa borsalarındaki dalgalı seyir ve Amerika ekonomik verileri de endeksin yönünde etkili olan diğer gelişmeler oldu. Borsa İstanbul’da endeks haftayı 63 bin 885 puandan kapattı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında yurtiçinde Merkez Bankası’nın toplantısı takip edildi. Yurtdışında ise Amerika tahvillerinin seyri izlendi. Bono piyasasında işlem hacmi zayıf kalmaya devam etti. Piyasada gösterge vadede (7 ocak 2015) faizler yüzde 10.89 seviyesinden kapanış yaptı.

Sıkı politikaya devam

Merkez Bankası açıklamalarında, enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun devam edeceği belirtildi. Dolar/TL kuru öngördüğüm gibi 2.17’deki hareketine devam etti.

Borsa İstanbul’da endeks kısa vade için destek ve direnç seviyeleri arasında gelişmelere bağlı seyrini sürdürecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda kısa vade için bakıldığında henüz taşlar yerine oturmadığı için açıklamalara çok duyarlı hareket devam edeceğe benziyor. Borsa İstanbul’un ise hem dış hem de iç dinamiklere bağlı olarak seyrini sürdürmesi muhtemel gözüküyor.

Türk Lirası izlenecek

Borsa İstanbul’da Türk Lirası’ndaki gelişmeler, endekste yön konusunda belirleyici olacak. Endekste kısa vade için 63 bin 200 ve 65 bin 500 seviyeleri arasında hareketler gerçekleşecek.

Para piyasalarında Amerika tarafında açıklanan veriler takip edilmeye devam edecek. Yurtiçinde ise Türk Lirası tarafında gelişmeler önemli. Dolar/TL’de teknik olarak en kuvvetli direnç 2.22, destek ise 2.17 seviyesinde gözüküyor.

Tahvil ihraçları olacak

Piyasada önümüzdeki iki hafta içerisinde çok sayıda tahvil ihracı olacak. İhaleler öncesinde piyasada yatay seyrin izlenmesi muhtemel. Gösterge vadede (7 ocak 2015) faizin 10.85-11.15 aralığında hareket etmesi muhtemel gözüküyor.

Haberin Devamı

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Gen Yatırım Holding hissesini iki aydır takip ediyorum. Gelişmelerle ilgili bilgi verir misiniz? ? Cihan DERİN/İstanbul

Cevap: Gen Yatırım Holding iştiraki, Genpower Jeneratör, 23 Şubat 2014 tarihinde tamamlanacak olan 2014 SOCHI Kış olimpiyatlarına 20 Adet 500 KVA jeneratör ile toplamda 10 MVA gücünde olimpiyatın tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak POWER PLANT kurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) sitesinden takip edebilirsiniz.

Kısa vade için gelişmelerle izleyin

Soru: Turkcell’de kâr dağıtım konusunda son durum nedir? ? Murat AYDEMİR/İstanbul

Cevap: Turkcell Yönetim Kurulu kâr dağıtım politikası önerisini, yapılacak ilk genel kurul toplantısında onaya sunacak. Şirket dağıtılabilir net kârının en az yüzde 50’sini nakit dağıtmayı hedeflediğini, hissedarları için daha fazla katma değer yaratmak adına kendi paylarını geri almayı değerlendirebileceğini açıkladı. Kısa vade için takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yeni uçak siparişi verdi

Soru: Türk Hava Yolları’nı takip ediyorum. Yeni bir siparişi var mı? ? Cumhur Eren/İstanbul

Cevap: Türk Hava Yolları istikrarlı büyümesini sürdüren Sunexpress, liste fiyatı üzerinden yaklaşık 4 milyar 750 milyon dolar değerinde, 10’nu opsiyonlu olmak üzere, toplam 50 adet B 737-800ng ve b 737-8 max için sipariş verdi. Orta ve uzun vade içi işlem hacmiyle birlikte takip edilmesinde fayda var.

Yeni fabrika kiraladı

Soru: Galatasaray’da son durum nedir? Bedelli sermaye artırımında baz fiyat ile ilgili gelişme var mı? ? Hakan AKAY/İstanbul

Cevap: Sermaye Piyasası Kurulu bedelli sermaye artırımında ihraç edilecek payların satışının hakim ortağı Galatasaray Spor Kulübü Derneği’ne belirlenecek baz fiyat veya söz konusu baz fiyattan yüksek olacak şekilde tahsisli olarak gerçekleştirilmesine karar verdi. Tahsisli satış sonrası diğer ortaklara 30 gün pay alma hakkı tanınacak ve kulüpten izahname yayımından itibaren bir yıl borsada satış yapmama taahhüdü alınacak.

Bedellide gelişme var

Soru: Bosch Fren ve İhlas Holding hisselerim var. Şirket yeni bir fabrika kiralamış diye duydum. Bu konuda bilgi istiyorum. İhlas Holding’te son gelişmeler nedir? ? Mesut DİLEKHAN/İstanbul

Cevap: Bosch Fren Sistemleri, yeni bir fabrika binası kiraladı. Kira sözleşmesinin süresi 8 yıl olarak belirlendi. Kira bedeli ilk iki yılda aylık 40 bin euro, takip eden dört yılda aylık 42 bin euro ve son iki yılda aylık 44 bin euro olarak belirlendi. İhlas Holding, İhlas Madencilik paylarından, bir hisse 7 TL fiyattan olmak üzere 900 bin adet pay satın aldı.

Hisse alım sözleşmesi imzaladı

Soru: Çelebi Hava Servisi hisse alım sözleşmesi imzalamış diye duydum. Bu konuda bilgi verir misiniz? ? Gürkan YILMAZ/İstanbul

Cevap: Çelebi Hava Servisi, şirketin yüzde 99.97 oranında iştiraki Çelebi Kargo Depolama ve Dağıtım Hizmetleri’nin, sermayesinin yüzde 100’üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Celebi Cargo GmBH ile Aviapartner GmbH arasında, Aviapartner GmbH’nin sermayesinin yüzde 100’üne sahip olduğu Aviapartner Cargo GmbH’nin hisselerinin tamamının 4.6 milyon euro bedel üzerinden Celebi Cargo GmbH’ye devredilmesine ilişkin olarak ‘hisse alım satım sözleşmesi’ imzaladı. Kârı beklentilerin üzerinde geldi

Soru: Albaraka Türk’ün kârı nasıl geldi? ? Selim RESİOĞLU/İstanbul

Cevap: Albaraka Türk dördüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde net kâr açıkladı. Şirketin net kârı 90 milyon TL geldi. Karlılık bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 74 artarken, yıllık bazda iki katın üzerinde artış gösterdi. Banka 2014 yılında yüzde 20 aktif ve kredi büyümesi, yüzde 16 mevduat artışı ve yüzde 10-15 net kâr artışı öngörüyor.

Arsa ihalesine katılacağını açıkladı

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ihaleye katılacak diye duydum. Bilgi verir misiniz? ? Saffet HAKER/İstanbul

Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Özelleştirme İdaresi ihalesine katılacağını açıkladı. Şirket, Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan İstanbul İstinye’deki konut ruhsatına sahip 158 bin metrekarelik arsa ihalesini kazanırsa bu gelişme şirketin değerli arsa portföyünü artıracağı için olumlu etki yapabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder