Tamer Heper Üç yıl uzun süre
HABERİ PAYLAŞ

Üç yıl uzun süre

Biz araç kiralama şirketiyiz. 2013 yılında kiraladığımız aracı kiralayan kişi sahte belge ile noterde aracı birine satmış. Durum savcılığa yansıdı, savcılık araca el koydu. ‘Yed-i emin’e verdi, araç bağlandı. Aradan uzun zaman geçince biz de bize teslim etmesini istedik bu defa bize teslim etti ama yed-i emin olarak. Bu arada bize hiçbir bilgi gelmedi. Araç bizde bağlı. Dava açılıp açılmadığını bilmiyoruz. Üç yıldır zarardayız. Şimdi hileli satışı yapan suçlu, peki hileli satışa sebep olan noter borçlu değil mi? tazminat davası açamaz mıyız? H.T. Okuyucumun sorusu öyle bir soru ki iki tarafı keskin kılıç. Doğrusu bu gibi işler adliyeye yansıdığında noterler hakkında da takip yapılıyor. Kastı bulunmadığı düşünülen hallerde dahi ihmalden dolayı sorumlu tutuldukları olmuştur. Böyle bir durum söz konusu oldunca elbette maddi sorumlulukları da doğacaktır. Yukarıdaki tatbikat nedeni ile noterlere “Aman çok dikkatli olun, başınıza bir iş gelir” uyarısı vardır.

Haberin Devamı

İşte bu uyarı nedeni ile bu defa noterler o kadar dikkatli olmaya başladılar ki bazıları hakiki hüviyetlerle bile iş yapmama yolunu seçtiler. Her başvuruda kılı kırk yarar, vatandaşı canından bezdirir hale geldiler. Daha da ileri gidenler risksiz defter tasdiki, ihtar keşidesi gibi işleri yapıp, diğerlerini yokuşa sürmeye başladılar ki vatandaşın işleri aksamaya başladı. Oysa noterlerin üzerine bu şekilde gidilmemeliydi. Zira bir belgenin sahteliği kolayca anlaşılıyor ise yani iğfal kabiliyeti olmadığı halde onunla işlem yapılmışsa bu iş araştırılmaya değer.

Ancak sunulan belgede iğfal kabiliyeti var ise yani ona bakıldığında sahteliği hemen anlaşılmıyor ise bu halde noterin suçlanmaması lazım. Zira kendisine sunulan her belgenin menşeini araştırma görevi olmadığı gibi herkese de sahtekar gözü ile bakılamaz. Bu durumlarda noterler suçlanmamalıdır, yeter ki kasti davranışı olmasın. Sizin işinizde de elinizde savcılığa ait bir kayıt numarası vardır, bununla başvuruda bulunduğunuz savcılıktan evrakınızın akıbetini sorun bakalım, oradan alacağınız bilgi ile işinizi takip edin bir iş üç sene sürmez, bir ihmal var gibi görüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder