Tamer Heper Ücret bir defa alınır
HABERİ PAYLAŞ

Ücret bir defa alınır

Haberin Devamı

Şu kredi kartı ücreti meselesi ne olacak? Kredi kartı kullanımı yaygınlaştı bu tamam ama her yıl bunun için kartın rengine göre artan bir ücret ödemek zorunda mıyız? B.S.

Toplumumuzda her şey farklı algılanır oldu. Bunu şunun için söyledim. Dünyada kredi kartı nakit taşımamak için kullanılır. Bizde kredi kartı çıktığı ilk yıllarda kartın reklamını yapmak için “Her sene milyonlarca lira para basımı için kullanıyoruz, kağıt paralar hor kullanılıyor çabuk yıpranıyor, onun için kredi kartı kullanın, ekonomiye katkıda bulunun” denilmişti. Sonra kredi kartları çıktı ve cebinde beş kuruşu olmayanın, hiç geliri olmayanın cebine zorla bu kartlar sokuldu. Bir taraftan kullanılması teşvik olundu, diğer taraftan taksitle mal alma nedeni oldu.

[[HAFTAYA]]

Sonra da işletme ücreti, kart ücreti gibi akla gelmez ücretler kart giderine bindirildi. Kart ücreti almak hukuki mi? Hayır değil. Kart verilirken bir defaya mahsus kartın maliyet bedeli alınabilir. Sonraki yıllık kart ücreti alınamaz. Zira ücret bir hizmetin veya bir malın karşılığıdır. Kart verilirken kart maliyeti alınmıştır bu iş bitmiştir. Sonraki aidatlar için artık ödemeye ilişkin bir neden yoktur. Bankalar bunu şöyle savunuyor: “Kart hizmeti vermek için eleman çalıştırıyoruz, bunun ücretini almak gerekir” hayır o eleman bankaya hizmet vermek için bankaya çalışıyor, kart sahibine değil. Çünki bu kartlardan ve faizinden istifade eden bankadır ve o eleman bankanın elemanıdır. Üstelik aynı eleman için işletme gideri, kart ücreti vs. ücretler adı altında defalarca para alındığına göre artık eleman ücreti söz konusu edilemez. Olay daha da ileri gitmiştir, mahkemelerin tahkikat için istedikleri banka kayıtları nedeni ile bir banka “Ücret verirseniz göndeririz” yanıtını vermiştir. Mahkemelerin istedikleri kayıtların verilmesi gerektiği halde “Biz bu iş için eleman çalıştırıyoruz, elemanın parasını vermezseniz bilgi de yok” denilebilmiştir. Vatandaşın yapacağı şey bu hususlarda tüketici hakları hakem heyetine başvurmaktır. Hakem heyeti müracaatı kabul etmekte ve alınan ücretin dahi iadesine karar vermektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder